Frugttræer og bærbuske

I gruppen Frugt og Bær finder du alle mulige slags spiselige frugter, bær og nødder, som du selv kan plante og dyrke i din egen have. Det er skønt at kunne plukke helt friske bær eller frugt, og evt. selv koge saft eller lave syltetøj mm.

Du kan evt. søge  i de forskellige grupper af frugt eller skrive  navnet  i søgefeltet.

Vejledning Frugttræer

Hvilke frugttræer og bærbuske er din favorit?

Her på siden finder du alle vores frugttræer og bærbuske - så er du på udkig efter planter med et spiseligt udbytte, så er du det helt rigtige sted. Træer og buske med frugter og bær ses i mange danske haver, og det forstår vi godt.

Har du frugttræer eller bærbuske i din have, så ved du, at det er fantastisk at plukke løs fra ens egne træer og buske. Friskplukkede frugter og bær smager bare bedst mens overskydende frugt og bær smager fantastisk i en smoothie.


Populære frugttræer til haven


Æbletræ, blommetræ, pæretræ er bare nogle af de populære frugttræer i Danmark. De fås i flere forskellige sorter som variere i både udseende og smag. Under hvert produkt kan du læse meget mere om de forskellige frugttræer og hvordan de bestøves.

Æbler, blommer og pærere har et hav af anvendelsesmuligheder og kan f.eks. bruges til marmelade, kager, saft, desserter eller syltning. Så vi forstår egentlig godt hvorfor det er nogle af de mest populære træer i de danske haver.


Populære bærbuske


Hindbærbuske, solbærbuske, blåbærbuske og brombærbuske er populære bærbuske i de danske haver. Vi tror godt vi ved hvorfor. Både hindbær, solbær og blåbær smager fantastisk, og der er intet bedre at kunne spise hjemmedyrkede bær.

Bær er lækre til både at lave saft og syltetøj, men de er også fantastiske i desserter, salater og sammen med morgenmadsprodukter. Bær kan også nemt fryses ned og bruges i smoothies eller laves til kompot.

Vil du se det store udvalg af bærbuske finder du dem i kategorierne herunder:

Hindbær- og brombærbuske
Blåbærbuske
Solbær, ribs og stikkelsbærbuske
Tyttebær, tranebær og andre små frugtbuske


Sådan bruger du frugt og bær fra haven


Spis løs af frisk frugt lige fra træet. Gem frugten til vinter, (der er stor forskel på sorternes holdbarhed som gemme frugt). Hvis der er æbler, der rynker omkring jul, så kan de bruges til bagte æbler, tærter eller mos til æblekage.
Ud over at gemme frisk frugt. så kan der også presses juice af især æblerne. Her kan der endda godt bruges noget af nedfaldsfrugten, blot pletterne skæres fra. Har man mod på det, kan man fortsætte med cider. Bær kan bruges til saft, marmelade/syltetøj eller man kan fryse ned til senere brug i bagværk mm. Er man til "kryddersnaps” med forskellig smag, kan mange af havens frugter og bær også bruges.

Det er kun din fantasi der sætter grænserne for, hvad frugter og bær kan bruges til.


Beskæring af frugtbuske


Beskæring af frugt- og bærbuske afhænger af hvilken busk der er tale om, men for bærbuske som hindbær, brombær, ribs, solbær og stikkelsbær kan du beskære din busk to gange om året. Vil du tynde ud i grenene så gør det i det tidlige forår. Til efteråret kan du beskære dine bærbuske langt ned, når du er færdig med at plukke.

Vil du vide mere om beskæring af frugtbuske kan du læse mere i vores guide. Beskæring af frugtbuske


Gode råd til frugttræer og bærbuske


Ved du endnu ikke hvilket frugttræ eller bærbusk der er det rigtige for dig? Så kan du finde meget mere information om vores forskellige frugttræer og bærbuske under de enkelte planter.

Læs også vores vejledning til frugttræer her. Vejledning til frugttræer