Hindbær og Brombær buske

Her finder du forskellige slags hindbær og brombær,  derudover  også Loganbær, Taybær, Japansk vinbær mfl.

Hindbær -  Gule og røde -  tidlige og sene -  plantes med 2-3 planter pr. m.
Brombær - med eller uden torne - Plant brombær med 1 pr. 1-2 m.

Hindbær og brombær til have og mave

Bærbuske passer til alle haver, da disse buske også kan plantes i en krukke. Går du med drømmen om at kunne plukke dine egne hindbær og brombær? Så læs videre og bliv klogere på hindbær og brombær buske.

Hindbær er utroligt lækre og har en fantastisk smag, og ikke nok med det er de også rig på fibre, jern, folater og C-vitamin. Du kan vælge imellem mange forskellige hindbærbuske og de forskellige bær kan anvendes til både marmelader og til desserter. Se f.eks. De flotte gule hindbær “Fallgold” eller “Ruby Beauty” som er perfekt til krukker.

Brombærbuske er kendt for deres flotte sorte bær med en skøn smag. En brombærbusk er let at dyrke og fungerer godt som espalierplante. Brombær er rige på antioxidanter og kan også anvendes på mange forskellige måder.

Vigtigt at vide om hindbærbuske


En hindbærbusk er fantastisk, men er for dig som har tid til at passe og vedligeholde denne busk. Hindbærbuske laver underjordiske skud som gør at den over tid, vil brede sig. Det er derfor en god ide at inddæmme busken, hvis ikke den skal overtage din have.
Lav f.eks. et indrammet bed så hindbærbusken ikke kan vokse sig ud over kanten.

Vigtigt at vide om brombær


Ligesom hindbær er brombat en frugtbusk som kræver særlig opmærksomhed. Brombærbuske er nemlig en klatreplante og kan med tiden klatre til uønskede steder, hvis ikke den tæmmes. For at have kontrol over brombærbusken kan du plante den ved f.eks. Et gitter, som busken kan vokse op ad. Hvis du er til den nemme løsning og ikke er vild med alt for meget pasning, kan brombærbusken plantes i et hjørne af haven hvor den kan få lov at vokse mere vildt.

Beskæring af hindbær- og brombærbuske


Hos frugtbuske og bærbuske er beskæring ikke nødvendigt men for at kunne kontrollere buskens vækst er det en god ide at beskære sine bærbuske. Beskæringen sørger desuden for at din busk giver mange lækre bær.
Husk at de forskellige bærbuske har forskellige tidspunkter og fremgangsmåder for beskæringen. Læs derfor altid produktbeskrivelsen for den busk du ønsker. Både hindbær og brombærbuske kræver oftest beskæring. Brombærbeskæres i efteråret når høsten er slut. De frugtbærende grene klippes af ved jorden og når busken begynder at skyde igen skal busken beskæres så der efterlades 4-5 nye skud ved hver af planterne. Beskæring af hindbær afhænger af sorten. Sommersorterne skal beskæres lige efter høsten og hos efterårshindbær som f.eks. “Fallgold” skæres busken helt ned om foråret.

Gode råd til pasning af hindbær og brombær buske- Skal din bærbusk plantes i krukke, skal du sørge for, at krukken er stor og har hul i bunden så vand kan løbe fra. Husk også at vande regelmæssigt, da din busk vil udtørre hurtigere end hvis du havde plantet den i et bed.

- Plant din bærbusk ud i forår eller efterår - det vigtigste er, at jorden ikke er frossen.

- Grav et stort hul til din busk og gør jorden i bunden løs. Fyld hullet med muldjord og kompost.

- Husk at vande rigeligt efter udplantningen så rødderne får en god start. Det er vigtigt at rødderne ikke udtørre.

- Placér dine hindbær og brombær med en planteafstand på ca. 0,5 m.

- Hindbær og brombær buske vokser bedst i en næringsrig muldjord. Jorden skal være veldrænet, så busken ikke står i vand. Jorden skal være fugtig, men ikke helt våd.

- Placér din busk et solrigt sted hvor busken samtidig står lidt i læ. En solrig placering sørger for et godt udbytte og sikre at dine bær modner og bliver søde og lækre.

- Hindbær og brombær buske har godt af luftcirkulation da det mindre risikoen for svampeangreb. Det er dog vigtigt at busken ikke står i en jævn og kraftig vind, da dette vil ødelægge bestøvningen.