Hæk- og læplanter - Der er mange typer hæk

Start med at vælge hvilken type hæk du ønsker dig - Hvis du er i tvivl, kan du læse mere om de forskellige typer af hæk lige her:


Klik her for at se hvilke andre sorter du kan vælge i mellem.

Klippede eller uklippede hække

Hvilken hæk skal jeg vælge?


Her finder du et stort udvalg af hækplanter i høj kvalitet. Hvilken hæk du skal vælge kommer an på mange ting. Hækplanter findes i mange forskellige former og størrelser, og der er derfor nogle ting du bør overveje inden du vælger hæk. Alt efter personlig smag og formål med hækken, vil visse hække nok være et bedre match til dig end andre. Vores store udvalg af hækplanter giver dig muligheden for at finde den helt rigtige hæk.

Alle hækplanterne opdeles overordnet i stedsegrønne hækplanter, og løvfældende hækplanter. Visse arter findes både som det ene og det andet. Derudover inddeles de i klippede hække og uklippede hække. Hvad forskellen og fordelene ved de enkelte typer hække er, giver vi en forklaring på her.Klippet eller uklippet hæk?


Hække kan bruges på rigtig mange måder!
Til indramning eller afgrænsning/opdeling i haven. Alt efter hvor meget plads du har, og hvor meget tid du vil bruge med hæksaksen, kan du vælge om du ønsker en stram klippet hæk, eller en blød og naturlig afgrænsning. Til de klippede hække kan f.eks. liguster, bøg og  fjeldribs m.fl. bruges. Disse sorter kan hver især blive til en høj hæk med tætte blade, hvilket er optimalt, hvis man ønsker at afskærme for nysgerrige blikke. Til lave uklippede hække kan Potentilla bruges eller de lavere typer af Spiræa. Til høje hække kan det evt. være de højere typer af Spiræa, Surbær eller Sargents æble.

Har du en hund der er i hopla og har svært ved at holde sig fra køkkenhaven. Ja så kan du sætte et trådhegn op, men det er jo ikke så kønt.
En anden mulighed er, at plante en flot grøn hæk. Trådhegnet kan du placere så det står inde i hækken og er usynligt. Til hækkene der bruges til, at holde dyr ude og som ikke må tage for meget plads, er det en fordel at det er en stram klippet hæk. Vi vil anbefale bøg eller liguster, da disse planter hurtigt lukker af og samtidig er pæne om vinteren.

Har du masser af plads, men mangler noget der bryder din firkantede have? Så er det helt sikkert en uklippet hæk du skal have dig.
Der er mange af de uklippede hække der blomstrer, hvilket bidrager til en skøn have både for øjet og for de små insekter.
Skulle den uklippede hæk blive for bred, er det ikke sådan at du slet ikke må klippe hækken. Hvis du ønsker at reducerer bredden og højden på hækken er det vigtigt at klippe den uklippede hæk på det rigtige tidspunkt, og det er lige efter blomstring hvis du vil være sikker på at få blomster på hækken næste år. Uklippede hække egner sig især til dig, som ønsker en flot hæk, som ikke kræver for meget vedligeholdelse.Løvfældende hæk eller stedsegrøn hæk?


Hække kan inddeles i stedsegrønne hække og løvfældende hække. Den store forskel på de to arter er, at den ene art er grøn hele året, mens den anden er betegnelsen for alle de hæksorter, der smider bladene og får nye blade om foråret.Hvilken hæk er grøn hele året?


Skal din hæk dække året rundt? Så bør du gå med de stedsegrønne hække, som beholder bladene hele året. Den står flot hele året, og giver dermed også læ og afskærmning uanset årstid. Stedsegrønne hækplanter er dermed det optimale valg for dig, der ønsker afskærmning hele året - eksempelvis, hvis din have er placeret lige ud til en vej. Den mest populære stedsegrønne hæk er liguster hæk (som er næsten stedsegrøn). Den er perfekt til både afskærmning af kraftig blæst, hård frost og nysgerrige naboer også er den særdeles robust.

Kirsebærlaubær hæk er også et populært valg, der egner sig godt som uklippet, og behøves ikke regelmæssig klipning, kun en mindre beskæring i ny og næ. Den vil stå flot hele året med mørkegrønne blade. Thuja hæk kan også nævnes blandt de populære stedsegrønne hække, og den er blevet brugt i Danmark i mange år og vil aflukke din have til perfektion.

 

Følg årstiderne med en løvfældende hæk


Der er også noget helt særligt ved de løvfældende hække, fordi de skifter farve efter årstid, og der er noget specielt ved at kunne følge årets hjul. Blandt de populære arter kan nævnes bøgehæk, som har et smukt udseende, også er de særdeles lette at beskære og holder stadig en del løv hen over vinteren. Bøgen har lysegrønne blade om sommeren og smukke efterårsfarver, når man når til efteråret og vinteren. Spiræa hæk er et godt valg, hvis du ønsker en hæk der både kan gå som uklippet og klippet hæk forskellige steder i haven.Hvilke hækplanter får blomster?


Hækplanter med blomster findes både blandt de stedsegrønne og løvfældende. Spiræa er en af de mest populære hække med blomster, hvor den fra maj til juni står med smukke hvide blomster. Det samme gør sig gældende med kirsebærlaubær, der også vil stå smukt med blomster fra maj måned, der efterfølgende bliver til flotte sorte bær. En syrenhæk er ligeledes en hækplante med blomster - denne plante får duftende lilla farvede blomster.Hvilken slags hæk vokser hurtigst?


Vil du gerne have en hæk der vokser hurtigt, så du kan mindske ventetiden på at din have er afskærmet, bør du gå med en af de nedenstående arter:
Bøge hæk - årlig vækst 30-50 cm
Liguster hæk - årlig vækst 20-30 cm
Laurbærkirsebær - årlig vækst 40-60 cm
Naur hæk - årlig vækst 30-50 cm
Syren hæk - årlig vækst 30 cmOgså en gul bambus hæk, vil have en forholdsvis hurtig vækst, og kan uden problemer overleve de mere hårdere klimaer.

Overvejer du i stedet om du skal have en færdig hæk, så du helt kan slippe for ventetiden? Så kan en prima færdig hæk i den grad være noget for dig. Læs om alle fordele ved færdighæk her

Vi håber du blev klogere på dit valg af hæk, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål til valg af hæk eller at plante hæk.

Husk: hæk- og læplanter kan kun leveres fra medio oktober til ultimo april