Figentræ - figen

Figen; Figentræer og figenbuske

Figen; Figentræer og figenbuske


Et figentræ vokser under gode betingelser kraftigt og angribes normalt hverken af sygdomme eller skadedyr Gode betingelser betyder lune, beskyttede forhold, og derfor er figen specielt velegnet som baljeplante. Inde i drivhuset kræver den god plads, men den kan overvintre i et lunt hjørne på terrassen.

Her til lands bliver figen 1-2 meter høj. Den har smukke, karakteristiske mørke grønne blade, og de små, uanselige blomster sætter villigt pæreformede frugter der udvikler sig selv om den snyltehveps, der har specialiseret sig i bestøvning af figenblomster ikke findes her i landet. Frugterne modner med en brunlig-violet farve sidst i august.

Figen foretrækker en god, kraftig muldjord. Baljeplanter sættes ud omkring 1. juni, men bør beskyttes mod frost vinteren igennem, ligesom planter på friland bør vinterdækkes grundigt med for eksempel nedfaldne blade og granris.

Figentræets frugtanlæg sidder i skudspidserne. Det bør man have i baghovedet ved beskæring af planten, for det er de strikkepindshovedstore knopper, der kan overvintre, der er størst chance for at høste frugter af året efter. Frugter der dannes i sommerens løb, vil sjældent kunne nå at udvikle sig på friland men har gode chancer i drivhus og udestue. Dyrkes figen som baljeplante, er det nemt at styre skud-væksten ved at holde lidt igen med vand og gødning. Dermed begrænses behovet for den beskæring, der går ud over frugthøsten.