Anlægning af græsplæne - Guide til græssåning

Anlæg af græsplænen

Græsplæner kan sås fra april til og med oktober. Bedste resultat fås ofte i september, hvor jordtemperaturen stadig er nogenlunde høj, og hvor fugtighedsforholdene er gode.

For at en græsplæne kan udvikle sig tilfredsstillende, er det vigtigt med en tilpas porøs jord, der tillader vandnedsivning og rodvækst.

Pløj eller grav jorden og fjern sten, trærødder, græstørv, byggeaffald m.m.

Grovplanering:
Evt. jordforbedring. Svær jord tilføres sand, og let jord tilføres muld. Tilsæt ca. 10 cm sand/muld og bland det ved fræsning.Tilfør kalk hvis reaktionstallet (Rt) er under 6 og 6,5 for henholdsvis sandjord og lerjord.

Sammentrædning af jorden for at fjerne bløde pletter og luftlommer. Herved undgås det, at plænen bliver ujævn. En alm. havetromle kan ikke bruges til dette formål.

Finplanering:
Træk en stige eller planke hen over jorden og udjævn ujævnheder med en rive.

Grundgødskning. Tilfør ca. 3 kg blandingsgødning som fx. NPK 15-2-17, 16-4-12 eller 14-3-15 pr. 100 m2.

Riv arealet over for at få gødning og jord blandet. Fjern samtidig de sidste sten, jordklumper og ukrudtsrødder.

Såning:
Bland frøene inden såning. Brug evt. en såvogn for at opnå en jævn såning. Så gerne af 2 gange vinkelret på hinanden.

Hvis der sås med hånden, er det en god idé at opdele arealet i mindre stykker og dele frøet i et tilsvarende antal portioner.

Så gerne både på kryds og tværs for at opnå en jævn fordeling af frøene.

Dæk frøene ved rivning med 1/2 cm jord. Pas på ikke at rive frøene sammen i “klynger”.

Troml evt. jorden for at bevare jordfugtigheden omkring frøene.

En tilpas jord er porøs nok til at tillade vandnedsivning og rodvækst (i odsætning til komprimeret jord) og samtidig fast nok til at sikre en opadgående vandbevægelse (kapillarkraft).

Et frø må ikke udtørre i de 1-3 uger, der under gunstige betingelser går fra såning til fremspiring, og derfor er det vigtigt med en stabil vandforsyning. Kapillarvandet er langt mere stabilt end en regnbyge i ny og næ.

Harvning – eller rivning – bryder kapillarkraften og bør ikke foretages dybere end 10 gange frøets diameter dvs. ca. 0,5-2 cm ved plænegræsser.

Også efter fremspiring er kapillarvandet vigtigt.
Lundhede – din online planteskole

Lundhede Planteskole blev grundlagt i 1994 med det ønske at være din foretrukne leverandør af planter, haveartikler og brugskunst. Vi fokuserer på at bibeholde den høje service og kyndige rådgivning, som du kender fra den fysiske butik, sådan at du altid er godt klædt på, når du køber planter og haveartikler til din have eller terrasse. Gå på opdagelse i webshoppen – her finder du mere end 15.000 kvalitetsprodukter til hus og have – og har du brug for hjælp eller inspiration, er du altid velkommen til at kontakte os pr. telefon eller mail.

Kundeservice

Hvis du har spørgsmål vedrørende en ordre eller nogle produkter kan du kontakte os på: info@lundhede.com

HaveOasen a/s   |   Vejlevej 13   |  7400 Herning   |   info@lundhede.com    
Klik mig