Bladlus
Bladlus angriber især bøg, men kan også angribe liguster.
Typisk er lusene grønne eller hvide. De sidder oftest i en klistret hvid masse på undersiden af bladene og op af nye skud. Ved angreb vil bladene rulle sig sammen som det kan ses på billedet her til venstre. Bladlusene suger af plantens saft gennem undersiden af bladene.
Det er især vigtigt,, at få bekæmpet bladlusene hvis det er en ny hæk der er angrebet. Når bladene ruller sammen kan de ikke hjælpe planten med at gro så meget som hvis de forblev flade.
Afføringen fra bladlus er grobund for skadelige bladsvampe, hvilket er endnu en grund til at bekæmpe lusene hurtigst muligt.
I sjældne tilfælde kan man blive angrebet af stammelus. Stammelus sidder, som navnet antyder, på stammen af planten. Disse lus er større end almindelige bladlus, næsten op til 1/2 centimeter. Stammelusene er brune/sorte og suger plantesaft direkte fra stammen.
Bekæmpelse:
Vi anbefaler, at spule planterne med vand hvor der er lus. Det skyller bladlusene ned på jorden hvorefter de har meget svært ved, at komme op på planten igen. Det er vigtigt, at gentage denne behandling 1 gang dagligt i en uges tid eller til at man ikke kan se flere bladlus. Efterfølgende skal man holde godt øje med om lusene vender tilbage. Pas på med at spule med meget koldt vand midt på dagen, gør det gerne morgen eller aften.
Nyttedyr kan også bruges til at bekæmpe bladlus. Det er muligt at købe rovtæger som spiser bladlusene. Ofte skal man sætte rovtægerne ud i god tid så de kan følge med til at spise lusene. En kombination af spuling med vand og nyttedyr kan også være en mulighed, da nytte dyr nemmere kan komme tilbage på planterne igen. Men det er bedst ikke at spule dem på jorden da det kan være hårdt for dem.
Mariehøns og Guldøje kommer helt naturligt til din hæk. De spiser også mange bladlus og vil hjælpe dig i fremtiden mod angreb, så pas på dem!
Som en sidste løsning kan man købe et kemisk middel til behandling af hækken mod bladlus. Men det skal være den sidste løsning, da det går hårdt ud over de fleste nyttedyr. Alternativt kan anvendes en insektsæbe en enkelt gang for at slå luse-bestanden ned på et mere acceptabelt niveau.
Skulle du finde stammelus på dine planter, vil den bedste bekæmpelse være at mose lusene med fingrene. De vil sidder sammen i en klump på stammen. Lusene kan ses på billedet under det næste.
På billedet herunder ses et bøgeblad der har været angrebet af bladlus. Nyttedyr har spist lusene og er gået videre på jagt. Det hvide der er tilbage på bladet er tomme skaller fra lusene. Det er muligt at se lidt svamp som er kommet fordi der har været bladlus-afføring på blader (de sorte pletter)