Vejledning Frugttræer

Vælg rigtigt

Vælg rigtigt

Når der skal vælges frugttræer til haven, kommer smagen i første række. Nogle foretrækker pærer frem for æbler, andre blommer frem for kirsebær. Nogle er så heldige at have plads til det hele.
Men æbler er ikke bare æbler og pærer ikke bare pærer. Der er mange sorter at vælge imellem, og de smager vidt forskelligt. Man må smage sig frem og finde sin favorit, før man planter.
Næsten lige så vigtigt som smagen er træets sundhed. Man får ikke meget fornøjelse af et træ, der angribes af alverdens sygdomme, om frugten så er nok så god på papiret. Nogle frugtsorter er meget vanskelige at dyrke i haven og af den grund også vanskelige af købe som træer.

Frugttræet skal passe til voksestedets jordbund og pladsforhold. Frugttræer er podet på en grundstamme, der sammen med sorten bestemmer træets vækstkraft.
Svagt- eller moderat voksende grundstammer, anbefales hvor pladsen er trang, jorden meget sandet, eller træet skal espalieres. Træer på disse grundstammer kommer hurtigt i bæring.
Kraftig voksende grundstammer, anbefales hvor der er plads, hvis træet må blive stort, eller jorden er meget sandet. Træer på disse grundstammer er længere om at give frugt.

Alle æbler og pærer er fremmedbestøvere, der kræver et træ af samme art, men af en anden sort i nærheden for at sætte frugt. Af blommer og kirsebær findes selvbestøvende sorter. Bestøvning kan være en vigtig faktor, for at få størst glæde af  sine frugttræer.
Tilknyttet fil: Se her hvilke sorter der egner sig bedst til at bestøve hinanden (202 kB)

Hvornår er de forskellige æblesorter modne?

Læs her om hvornår de forskellige æbler kan spises og hvor længe de kan gemmes
Tilknyttet fil: Modningsoversigt æbler (1 MB)

Hvornår er de forskellige pæresorter modne?

Læs her om hvornår de forskellige pærer kan spises og hvor længe de kan gemmes
Tilknyttet fil: Modningsoversigt pærer (515 kB)

Hvornår er de forskellige blommesorter modne ?

Læs her om hvornår de forskellige blommer kan spises og hvor længe de kan gemmes
Tilknyttet fil: Modningsoversigt blommer (671 kB)

Hvornår er de forskellige kirsebær/moreller modne?

Læs her om hvornår de forskellige kirsebær/moreller kan spises og hvor længe de kan gemmes
Tilknyttet fil: Modningsoversigt kirsebær (1 MB)

Hvornår er de forskellige mirabeller og sydfrugter modne?

Læs her om hvornår de forskellige mirabeller og sydfrugter kan spises og hvor længe de kan gemmes
Tilknyttet fil: Modningsoversigt mirabeller og sydfrugter (491 kB)

Plant rigtigt

Frugttræer er nemme at dyrke, blot jorden ikke er vandlidende. Den bedste frugtudvikling opnås, når de vokser et lyst og solrigt sted, hvor der er god plads til træets udvikling.
Hvis dit gamle æbletræ skal fældes, bør det nye ikke plantes samme sted, i hvert fald ikke uden at jorden skiftes ud. Man kan roligt plante blomme eller kirsebær hvor der har været et æbletræ.
På samme måde bør man aldrig plante blomme eller kirsebær efter hinanden, men gerne æble eller pære efter blomme eller kirsebær.

Frugttræer kan plantes hele året, dog ikke i frostvejr. Efteråret er den mest optimale tid på året.
De fleste frugttræer sælges som pottede træer med rødderne beskyttet af en plastpotte eller plastpose. Før plantning skal potten/posen fjernes og rødderne løsnes lidt.
Plantehullet skal være større end rodklumpen, så rødderne ikke bøjes under plantning. Det er en god idé at løsne jorden omkring selve plantehullet. Det letter røddernes etablering.
Træet plantes i samme dybde som hidtil med podestedet over jorden.
Ryst træet forsigtigt, mens der fyldes løs jord tilbage i hullet.
Fyld hullet 2/3 op, træd til og vand grundigt. Når vandet er trukket ud i jorden, fyldes resten af hullet op, og jorden trædes til.
Skal træet have en pæl at støtte sig til, skal pælen monteres samtidig med plantningen, så rødderne ikke lider overlast, når pælen bankes i jorden.

Pasning og pleje

I det første år efter plantning, skal træet vandes. Vand grundigt med mellemrum frem for hyppig sjatvanding. Rødderne skal søge i dybden, hvor de efterhånden skal kunne finde vand selv.
Ukrudt og græs skal fjernes omhyggeligt omkring det unge træ, da det konkurrerer med frugttræet om næringen.

For at sikre træet en god start kan man blande organisk gødning i jorden i forbindelse med plantning.

Æble- og pæretræer udvikler sig bedst, hvis de beskæres, mens blomme- og kirsebærtræer normalt beskæres så lidt som muligt. Beskæring sker for at forme træet og for at sikre optimale lysforhold for frugtudviklig i kronen.

Espaliering er en særlig form for formning af træet. Espalierede træer fylder meget lidt i haven og giver optimale forhold for frugtudviklingen. Træer, der er  forberedt til espaliering, er en sikker vej til et smukt og velformet espalier.

De fleste frugttræer dyrkes som kronetræer med tre til fire gennemgående hovedgrene. De første år begrænser beskæringen sig til at skære årsskuddene tilbage for at fremme forgreningen. Egentlig beskæring er først nødvendig, når træet har båret sin første kasse frugt. Nedbinding af æble- og pæretræers grene fremmer frugtsætningen.

Æble- og pæretræer beskæres fra november til marts, mens kirsebær og blommetræer kun må beskæres, mens der er blade på træerne.