Kartoffeldyrkning

Gode råd om kartoffeldyrkning i haven:


Det er dejligt at spise egne friskopgravede kartofler fra haven, og det er slet ikke så svært at dyrke dem. Køb en af de gængse sorter og følg nedenstående anvisninger, så er du godt på vej.

Forbehandling af kartoflerne: Det er meget vigtigt, at kartoflerne begynder at gro med det samme, de kommer i jorden. Derfor er det en god idé at forspire kartoflerne. Læg kartoflerne i lave kasser eller evt. gamle æggebakker. Kartoflerne skal nu stå lyst og lunt i ca. 3-4 uger, indtil kartoflerne har ca. 1 cm. lange grønne spirer. Pas på ikke at knække spirerne af, når du lægger kartoflerne.

Klargøring af jorden: Kartofler foretrækker løs jord, så det bedste resultat fås ved at grave eller fræse jorden. Derefter gødes  med en  naturgødning. Der skal bruges ca. 10 kg. pr. 100 m2, som strøes ud på jorden og derefter indarbejdes i jorden med en kultivator. Læg ikke kartofler i det samme jordstykke år efter år, men roter dem gerne rundt i køkkenhaven.

Lægning og pasning: Rækkerne rilles op (ca. 6-8 cm dybe), og kartoflerne lægges med ca. 25 cm. mellemrum. Hyp jord over kartoflerne, til kammen er 15 cm. høj. Når kartoflerne er ca. 10 cm. høje, lægges forsigtigt jord ind under bladene på planten. Dette gentages et par gange, indtil kammen har en højde på ca. 25 cm. Pas på ikke at dække kartoffelplanten med jord. Hvis der går kartoffelskimmel i toppen (bladene visner), eller knoldene har nået den ønskede størrelse, klippes toppen af lige over jordoverfladen og fjernes for at undgå smitte til knoldene.

Optagning og opbevaring; I løbet af sommeren bør man ikke grave flere kartofler op end, der bliver spist samme dag. Først når kartoflerne har ligget i jorden ca. 1 måned, efter toppen blev klippet af, er de modne og egnede til langtidsopbevaring. Optagning skal ske i tørt vejr, og derefter skal kartoflerne opbevares tørt, mørkt og køligt (3-5 grader C.)