Fersken

Fersken vejledning - Sådan dyrker du Fersken


Prunus persica - Fersken
Ferskentræet plantes tæt ved en syd- eller vestvendt mur og er meget velegnet til espaliering. Det kan også plantes inde i drivhuset. Plantet fritstående i haven vil det ofte fryse tilbage om vinteren, men kan efterhånden danne en busk. På den ideelle vokseplads kan fersken træet blive op til seks meter højt, men det kan beskæres, så det passer til omgivelserne. Træet beskæres umiddelbart efter frugthøst.

Træet springer ud med et væld af lyserøde blomster før løvspring allerede i april. Der kan være år hvor det fryser under blomstringen og dette vil gå ud over den endelige høst da blomsterne ikke tåler alt for meget frost. Bestøvning sker ved hjælp af insekter, derfor kræver god bestøvning også en temperatur der gør at insekterne er til stede. Efter vellykket bestøvning sætter det flere frugter, end det kan bære. Frugterne bør derfor udtyndes, så der er cirka 10 cm mellem dem. Det er svært at få sig selv til, men det betaler sig i sidste ende at tage nogle frugter væk. Vent dog med at fjerne frugter til planten selv har smidt nogle (typisk i starten af juni)

Sygdommen fersken-blæresyge kan være et problem i fersken, nektarin og mandelfersken. Symptomerne er blærede, fortykkede partier på bladene, der efterhånden ruller sig sammen. De nyeste sorter er ikke så modtagelige for sygdommen som ældre sorter men det betaler sig at forebygge, så vidt det er muligt. Svampesygdommens sporer spredes med vanddråbe; og derfor gælder det om at undgå vand på grene, knopper og blade indtil 1. maj. Det giver sig selv inde i drivhuset, og i det fri kan træet enten plantes under et bredt udhæng eller kort og godt dækkes i den kritiske periode med evt. en parasol.