Knopblomstrende hedelyng
I havemæssig henseende anses planter med blomsterknopper, der aldrig folder sig ud, almindeligvis som mindre attråværdige. Sådan er det dog ikke med de såkaldt knopblomstrende former af den almindelige hedelyng, calluna vulgaris.
De almindelige former af hedelyngen med 4 kronblade og 4 farvede bægerblade er som regel afblomstret, når vi nærmer os 1. oktober, medens de knopblomstrende former skaber flotte farver i lyngbedet til hen i december, hvis vintervejret er nogenlunde mildt uden streng nattefrost.
Hos disse former åbner de farvede knopper sig aldrig, hvorfor insekterne ikke kan bestøve dem. Farverne på kronblade og bægerblade bibeholdes derfor meget længere end hos bestøvede blomster – også i tørrede buketter, hvorfor disse lyng anvendes meget til indendørs dekorationer. Ude på hedearealerne opstår disse sjældne, abnorme former ligesom de lidt mere almindelige lyng med fyldte blomster på grund af mutationer. Vil man lede efter knopblomstrende former i naturen, er det bedst at vente til den almindelige lyng er afblomstret, da de ellers er meget svære at få øje på.
De første fund af sådanne lyng blev gjort i 1903 i Brandenburg af P. Ruthe, men dette fund blev ikke udnyttet kommercielt. I 1936 fandtes endnu en plante, denne gang i England, og denne eksisterer den dag i dag under sortsnavnet ’Underwoodii’. Endnu et fund i England resulterede i sorten ’David Eason’ i 1948. En dr. Visser fandt i 1970 flere forskellige på hollandske lyngarealer, og af disse lever sorterne ’Adrie’, Ginkel’s Glory’ og ’Marleen’ stadig i bedste velgående.
Der findes 4 forskellige typer af knopblomstrende lyng. Den hyppigste type er den såkaldte forma diplocalyx, som har 8 bægerblade men ingen kronblade og ingen støvdragere. Forma polysepala har endnu flere bægerblade og et deformeret støvfang, medens forma clistanthes er opbygget som normale lyngblomster. Blot kan knoppen af én eller anden grund ikke åbne sig. Endeligt har forma gynodioica en deformeret eller delvist manglende krone, ingen støvdragere men flere bægerblade end normalt.
Diplocalyx- og gynodioica formerne har således rent hunlige blomster, som ved menneskets hjælp kan bestøves og danne frø. Kurt Kramer i Edewecht , Tyskland har arbejdet meget med disse lyng, og det er efter et meget møjsommeligt arbejde med at fjerne de små bægerblade lykkedes ham at krydse nogen af de i naturen fundne knopblomstrende med forskellige normalt blomstrende lyng. Nogle af de heraf følgende frøplanter har fået arveanlægget for knopblomstring, og de fleste af de nyeste sorter er opstået på denne måde, f. eks. ’Alexandra’, ’Amethyst’, ’Anette’, ’Alicia’ og ’Sandy’.
Nye former kan også opstå efter såkaldte grenmutationer eller sports på eksisterende sorter: En mutation opstår i en grens skudspids, og er mutationen gavnlig, kan der komme en spændende ny sort ud af det, efter at skud fra den abnorme gren er opformeret ved stiklinger.
Endnu har de knopblomstrende lyng ikke vundet større udbredelse her i landet, men andre steder er de meget populære, både som haveplanter og som planter til kummer og krukker. Der produceres således årligt omkring 50 millioner stk. i Tyskland.