Kompost

Kompost - brugsanvisning

Kompost - brugsanvisning


Hvad kan komposteres? Alt haveaffald, dog skal grove elementer hakkes i mindre stykker. Husk at blande græsafklip med grene, ellers stiger temperaturen for meget og der kan ikke komme luft til. Organisk grønt køkkenaffald - kartoffel- og æbleskræller, æggeskaller, kaffegrums og lign. Møg fra høns, kaniner eller andre husdyr kan naturligvis også komposteres.

Kompostbeholder: Ormekulturen kan naturligvis sættes ud i en eksisterende kompostbunke, men vi vil anbefale at bruge en kompostbeholder, ellers vil pindsvin og muldvarpe have let adgang til spisekammeret og hunde, katte og rotter vil blive tiltrukket.

Sådan startes: I bunden af kompostbeholderen lægges et ca. 10 cm. tykt lag luftigt jord eller en våd blanding af halm, jord og småkviste. Har man i forvejen en kompostbunke, er det en god idé at starte beholderen med kompost herfra. Herpå placeres ormekulturen samlet i en bunke på midten. Det hele dækkes med visne blade, køkkenaffald eller halvkomposteret materiale fra samlebunken. Til sidst bruses det hele over med vand. Lad så ormene få fred den næste uges tid.

Fodringstid: Den første uges tid kan du passende bruge på at forberede 'maden' til ormene. Lav evt. en samlebunke ved siden af kompostbeholderen. Bland plænegræs og lign. med smågrene eller halm, for derved at undgå lufttætte lag. Efter den 1. uge, kan man begynde at 'fodre' ormekulturen med have- og husholdningsaffald i lag på ca. 5-10 cm. om ugen. Husk at vande, for kompostblandingen skal være fugtig og temperaturen holdes under 25 grader cel.

Kompost: Efter 3-6 mdr. kan du begynde at bruge af komposten. Undlad at fodre ormene i ca. 14 dage og giv så et lag foder på ca. 5 cm. Ormene vil nu samles i det øverste lag i løbet af et døgn, og de øverste 20-30 cm. bruges nu til at starte kompostbeholderen op igen. Sigt den resterende færdige kompost gennem et sold. De groveste elementer skal tilbage i beholderen.

Husk: I vinterhalvåret skal kompostbeholderen dækkes med en vintermåtte eller halm. Det vil forlænge sæsonen og sikre orm og kokoners (ormenes "pupper") overlevelse.