Surbundsplanter - Info.

Rhododendron

Rhododendron er for det meste stedsegrønne planter, vækstformen varierer fra lave, krybende arter til høje buske.

De har alle et meget fint rodsystem, der ligger i overfladen; det betyder, at de er sarte over for udtørring og svidning af f.eks. gødning. Det betyder også, at de er nemme at flytte og Rhododendron tåler flytning på alle årstider, bare man husker, at de ikke tåler udtørring.  

Rhododendron skal plantes i læ, let skygge og i en sur blanding af 1/3 sand og 1/3 grov spagnum og 1/3 grannåle, bøgeblade, kompost og andet løv, så jorden bliver luftig og vi anbefaler Osmo Surbunds gødning, der frigiver næringsstofferne langsomt og dermed ikke svider rødderne.

Rhododendron kan beskæres i blomstringsperioden, der bør dog være grønne blade tilbage på planten efter beskæring.

Anlæg et Surbundsbed

Sådan planter du dine surbundsplanterRhododendron, storblomstrende hybrider:


Storbladede Rhododendron hybrider stammer fra talrige arter, hovedsageligt hjemmehørende i landene omkring Himalaya samt Nordamerika og Kaukasus. De opnår som gamle planter højder på 1,5 - 4 m. og har forholdsvis store blade og blomster med farver fra hvid over rosa og rødviolet til gule nuancer. Blomstringstid fra april til slutningen af juni, dog typisk fra først i maj til midt i juni.

Repens hybrider:


Krydsninger mellem den kinesiske/tibetanske R. forrestii var. repens og havehybriderne. Kendetegnet ved tidlig blomstringstid fra midten af april til midten af maj og overvejende lysende rød blomsterfarve. Bliver som udvokset mellem 0,75 og 1,2 m. høj og 1-1½ m. bred. Væksten er langsom og tæt.

Williamsianum hybrider:


Er opstået gennem krydsninger af den kinesiske R. williamsianum og forskellige havehybrider. Bliver i reglen kun 1-1½ m. høje. Blomster i maj, de fleste med rosafarvede klokkeblomster, men også røde og gule findes. Bladene er oftest bronze i udspring.

Yakusimanum hybrider:

Yakusimanum hybrider:
Stammer fra krydsninger mellem den japanske R. yakusimanum og andre vildarter og havehybrider. Vokser forholdsvis langsomt, og udvikler sig i reglen til kompakte, rigtblomstrende lave planter. Blomstrer meget rigt, de fleste i maj måned.

Småbladede arter og hybrider:


Helt eller delvis stedsegrønne buske med små, ofte behårede og aromatisk duftende blade. De er generelt robuste, og væksten er i reglen tæt og dværgagtig. Blomstringsperioden spænder fra først i april til først i juni -i farver fra hvid og gul over rosa til blå og violet.

Vildarter og artshybrider:


Arter er de vilde rhododendron, som hovedsagelig stammer fra områderne omkring Himalaya, Sydøstasien, Japan og Taiwan. Enkelte stammer fra Europa og Lilleasien og flere fra Nordamerika. (Arter fra den subtropiske del af fjernøsten er ikke hårdføre hos os.) Man mener at der findes i alt 8-900 arter. Hos vildarterne finder vi ofte det smukkeste løv og de fineste blomster. Planterne kan variere, da de ofte er frøformerede.

Vildartskrydsninger er spektakulære krydsninger og navngivne selektioner af arter der bibeholder arternes spændende udseende som bladplanter og samtidig tilfører dem forbedrede egenskaber. F.eks større klimatolerance og ofte dybere blomsterfarve.

Azalea hybrider - Løvfældende hybrider


Mellemhøje løvfældende buske med pragtfuld høstfarve og flammende blomsterfarver. En del azalea har en rigtig god duft. De tåler såvel sol som kulde.

Azalea  skal plantes i læ, og i en sur blanding af 1/3 sand og 1/3 grov spagnum og 1/3 grannåle, bøgeblade, kompost og andet løv, så jorden bliver luftig og vi anbefaler Osmo Surbunds gødning, der frigiver næringsstofferne langsomt og dermed ikke svider rødderne.

Azalea beskæres bedst lige efter blomstring.

Japanske Azalea


Krydsninger mellem japanske arter af Rhododendron obtusum, Rhododendron japonicum og Rhododendron kaempferi. Er kendetegnet ved lav, tæt og bred vækst med små blade som delvis bevares om vinteren. Blomstrer ret sent (fra slutningen af maj til midt i juni -enkelte dog senere) i hvide, rosa, orange, røde og violette nuancer.