Hvor meget gødning skal min hæk have og hvilken?

Jordforbedring

Jordforbedring

Jordforbedring er rigtig godt til din nye hæk. 
Produktet skal blandes imellem den eksisterende jord fra din have, det gøres nemmest når du graver renden til hækken.

Der er rigtig mange slags jordforbedringer og de gør alle det samme, forbedre jorden.
Vi anbefaler jordforbedring fra Champost. Du kan se kvaliteten her på billedet til venstre. Det er omsat hestemøg som indeholder nærring i en form der gavner mikrolivet i jorden. Hvis mikrolivet er i topform, vil din hæk også komme i topform.
Har du en meget sandet jord vil jordforbedringen være med til at holde på vandet i længere tid så hækplanterne ikke så hurtigt kommer til at mangle vand.
Har du derimod en tung jord vil jordforbedringen være med til at løsne jorden op så rødderne bedre kan arbejde sig ud i jorden.
Samtidig er der nærring i produktet som gør, at gødningsbehovet for planterne mere eller mindre er dækket det først år. Det kan være nødvendigt, at gøde planterne igen når de er kommet i god vækst.

Jordforbedringen kan også med fordel lægges ud i et lag på 5-10 cm oven på jorden efter plantning. Det vil holde frø-ukrudt nede og langsomt frigive nærring til hækken. Du skal dog huske at holde lidt afstand til planternes stamme, ellers kan denne få det for vådt ved at blive dækket.

Det er også muligt, at anvende kompost fra kommunen eller egen beholder til at blande imellem jorden. Men det kan være svært at vide hvor stærk komposten er. Hvis komposten er for stærk kan den hindre planternes rødder i at søge ud til siderne. Så bruger du kompost skal du ikke bruge voldsomt meget af gangen. Hellere anvende lidt og så tilføre lidt oven på jorden efter et stykke tid.
Kunstgødning

Kunstgødning

Kunstgødning har være brugt i mange år og har en hurtigtvirkende effekt på planterne.
Ofte kan den kunstgødning du bruger til plænen også bruges til hækken.
Der skal tildeles en lille håndfuld pr meter hæk af gangen, det svarer til 70-75 g pr meter hæk.
Kunstgødning skal tilføjes ca. hver 4 uge. Aldrig tidligere end lige når hækken springer ud og aldrig senere end første uge i august. Tilføjes gødningen senere kan det give frostskader i planterne fordi de ikke kan nå at afmodne til vinteren.
Vær opmærksom på at gødningen ikke må klistre fast til bladene, så kan det svide bladene og du vil få brune pletter. Så giv gødning i tørvejr men gerne lige før regnvejr, så kommer gødningen hurtigere ned til rødderne.

De typiske kunstgødninger indeholder 3 tal. Det kan eks. være 15-3-14, det viser normerne for NPK.
N = Kvælstof = 15 %
P = Fosfor = 3 %
K = Kalium = 14 %
Det er kvælstof der giver den flotte dybgrønne farve og hjælper planterne til at vokse i toppen. Fosfor er med til at give planterne et godt rodsystem. Kalium hjælper planten i cellerne og især i forbindelse med at afmodne de nye skud før vinter så der ikke kommer frostskader.
​Kvælstof, fosfor og kalium er ​3 ​nærringstoffer som planten bruger meget af. Men der minimum ​14 andre nærringstoffer som planter bruger på at ​vokse. Normalt er de tilstede ​i de fleste jorde, men ​der kan være mangel nogle steder. Derfor kan ​det være en god idé at bruge organisk gødning der indeholder ​flere forskellige nærringstoffer (læs mere længere nede)
 
Det er vigtigt at se på hækken tilstand før man giver gødning.
De to billeder herunder viser farve forskellen ved en plante der har fået gødning og en der ikke har. Hvis dine planter er gullige kan det være gødningsmangel, men er de fint mørkegrønne er det ikke nødvendigt at give igen selvom det er lang tid siden hækken sidst fik gødning.
Hækken mangler gødning

Hækken mangler gødning

Hækken mangler ikke gødning

Hækken mangler ikke gødning

Organisk gødning

Organisk gødning

Organisk gødning kommer ofte i granulat-form som det også er på billeder her til venstre.
Det kan lugte lidt og støve lidt, men det er rigtig godt for jorden.
Den organiske gødning indeholder typisk en eller anden form for møg fra et dyr. Det kan være ko, gris eller høne. Det er vigtigt at læse på posen hvor meget der anbefales at tildele da det kan varierer en del.
Organisk gødning virker over længere tid en kunstgødning. Typisk kan du nøjes med at give hækken gødning 1-2 gange i løbet af et år.
Organisk gødning er godt til jordens mikroliv fordi det frigiver gødningen så langsomt, men også fordi det bliver frigivet i en anden form end kunstgødning gør.