Diverse hækplanter

Hækplanter er et vigtigt element - både i den private have og det offentlige rum. Hækplanterne er blandt andet med til at skabe afgrænsninger, afskærmninger, læ, rumfornemmelse og meget mere. Hækplanter er sammen med husets facade, det første man møder, ved et nyt hus. Hækplanterne er altså med til at være en del af det førstehåndsindtryk, man får af et hus. Derfor er valget af hækplante vigtigere end man lige går og tror. Gå på opdagelse i det store udvalg og find den rette hækplante.

Vores udvalg


Her på siden finder du et stort udvalg af hækplanter i forskellige varianter. Om det er en bøgehæk, du søger, som kan indramme din have med et simpelt, dansk look eller om det er en sargentsæble hækplante, du søger, som indrammer haven med lidt kulør, kan du finde det lige her på siden. Derfor har du gode muligheder for at finde lige det du søger i udvalget ovenfor.

Vælg den rigtige hæk


Næsten alle haver har brug for en hæk, men ikke en hvilken som helst hæk. Der er stor forskel på hækplanter, hvilket betyder, at man bør vælge sin hæk med omhu. Der findes mange forskellige hæk varianter, som kan trives i Danmark og som har hver deres fordele og ulemper. Når du skal vælge den helt rigtige hæk, kan der være flere faktorer der spiller ind. Det er for eksempel faktorer som, klima, jordtype, mængden af sol og skygge og hvilket formål, din hæk skal tjene. Alt efter hæktype kan hække ofte inddeles i 2 kategorier - stedsegrønne hække og løvfældende hække.

Stedsegrønne hække


Er du typen, som holder af privatlivet og som ikke bryder som om, at folk kan kigge ind i haven, så kan en hæk der giver privatliv og støjdæmpning året rundt være en løsning. Dette kaldes en stedsegrøn hæk. Denne type hæk bibeholder blade vinteren over og giver derfor en isolerende tæthed. I Danmark er det hække som laurbær, taks, thuja, buksbom og liguster, som anses for at være almindelige stedsegrønne hække.

Løvfældende hække


Løvfældende hække mister bladene i vinterperioden modsat stedsegrønne hække. Når hækkene mister bladene, kan det få dem til at fremstå nøgne og uindbydende. Inden dette sker, skabes der et smukt farvespil i efteråret. Løvfældende hække er som regel billigere end stedsegrønne hække. I Danmark er de almindelige løvfældende hække blandt andet avnbøg, bøg og hassel. Almindelig bøg beholder sine brune blade om vinteren. Derfor er den særlig egnet til hæk da den giver læ og hindre at folk kan kigge igennem hækken. Når bøgehækken får nye blade i maj, smider den de gamle brune blade.

Den type hæk du vælger, afhænger i høj grad af dine behov og præferencer. Ønsker du en hæk, der bidrager med privatliv og støjdæmpning året rundt, så bør du vælge en stedsegrøn hæk eller en bøgehæk. Er du derimod på udkig efter en billigere hæk, som giver et smukt farvespil til efteråret, er en løvfældende hæk et oplagt valg.

Køb din hækplante hos Lundhede


Lundhede Planteskole blev grundlagt i 1994 med det ønske om, at være din foretrukne leverandør af planter, haveartikler og brugskunst. Sidenhen har vi fokuseret mere på hækplanter og kan i dag tilbyde flotte grokraftige planter der hurtigt vil skabe en hæk ved dig. De fleste hækplanter laver vi selv på vores marker, det sikre en høj kvalitet. Her på siden finder du et stort udvalg af hækplanter til ethvert formål. Har du svært ved at vælge den rette hækplante eller udfordringer med at finde ud af, hvilken hækplante, der passer bedst til din have, så skal du ikke tøve med at kontakte os. Har du brug for hjælp eller inspiration, er du altid velkommen til at kontakte os pr. telefon eller mail.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor hurtigt vokser en hæk?

Planter vokser hurtigst når de har fået sat rødderne ud i jorden. Det vil sige at det første år efter hækken er plantet, vil planten bruge på at stikke rødderne ud til siden og ned i jorden, så der kan ikke forventes alt for meget topvækst det første år. Hvor hurtigt hækken vokser kommer an på hvordan den bliver passet. Ukrudt skal holdes væk og der skal vandes og gødes, især i de tidlige år af hækkens liv. Bøgehæk og ligusterhæk kan vokse 40-60 cm om året, nogle gange lidt mere. Laurbærhæk vokser også omkring 50 cm. Avnbøg og hvistjørn omkring 40 cm. Men det hele kommer an på hvordan hækken passes. Når du skal vælge en hæk, bør du også overveje, om du ønsker en stedsegrøn hæk, som skaber privatliv året rundt eller en løvfældende hæk, som skaber flotte farver om efteråret.

Skal jeg vælge en stedsegrøn eller løvfældende hæk?

Hække kan som regel inddeles i stedsegrønne og løvfældende hække. Stedsegrønne hække skaber privatliv og virker støjdæmpende året rundt, fordi bladene ikke falder af om vinteren. Løvfældende hække taber bladene om vinteren men inden da, rummer hækkene flotte farver i efteråret. Selvom bøg er en løvfældende plante, beholder den brune blade gennem vinteren, de brune blade falder først når hækken får nye blade til foråret. På den måde er bøg meget velegnet som hækplante.
Løvfældende hække er oftest billigere end stedsegrønne hække. Du bør derfor gøre op med dig selv omkring, hvad du vægter højest ved din kommende hæk.

Hvordan planter man en hæk?

Start med at måle op og udspænde en snor. På den måde får du dannet dig et overblik over, hvor hækken skal være og hvor meget du skal til at grave. Dernæst graver du en rende, som har en bredde på 30-40 cm. Det er meget vigtigt at bunden løsnes i renden så vandet kan komme væk. Der må ikke stå vand i renden. Du skal undersøge om du har en hår jord som vandet ikke kan komme væk fra. Grav et hul i samme dybde som spadens hoved, fyld hullet med vand og vent 15 min, hvis vandet ikke er væk ved du nu at du skal dybere ned og løsne jorden før hækken kan plantes. Hækplanterne sættes derefter i jorden med ens mellemrum. Når hækplanterne er i jorden, fylder du renden op med jord. Jorden omkring hækplanterne skal være fast. Til sidst skal jorden vandes med ca. 20 liter vand pr. meter.

Hvor kan jeg købe hække online?

Lundhede Planteskole har siden 1994 været leverandør af planter, haveartikler og brugskunst. Her finder du et stort udvalg af hækplanter, hvori du både finder de klassiske hække og anderledes og farverige hække. Vælg den rette hæk efter de behov og præferencer, du har.