Blåbær buske

Her finder du forskellige slags blåbær. Alle blåbær bør plantes i sphagnumblandet jord. Enkelte af sorterne er selvbestøvende,  Men det er bedst med en fremmedbestøvning (dvs. man skal have 2 forskellige sorter af blåbær for den bedste bestøvning) - man kan forlænge blåbærsæsonen ved at plante forskellige sorter.

Succes med blåbær i haven og i maven

Blåbærbuske hører til familien af lyng, som naturligt vokser i sur sandjord. Blåbær kan opdeles i europæiske og amerikanske sorter hvor den europæiske har noget mindre blåbær end den amerikanske slags. De amerikanske blåbær er desuden nemmere at dyrke og giver et større udbytte og derfor er det oftest disse sorter der dyrkes i haver.

Blåbærbuske kræver ikke meget pasning og er derfor et nemt valg hvis man ønsker en bærbusk i haven. Det er dog vigtigt at der vandes grundigt i tørre perioder for at buskes bær kan vokse optimalt. Ønsker du at give din blåbærbusk ekstra gode vækstbetingelser kan du gøde med surbundsgødning i foråret.


Det rigtige plantested og plantetidspunkt


Blåbær er, modsat mange andre frugtbuske, en surbundsplante. Det betyder, at den skal plantes i en speciel rhododendronsphagnum. De fortrækker at stå lyst og ikke for vindudsat. Planteafstand ca. 1,5 meter.

Vanding og gødning


Specielt den første vækstsæson er det vigtigt at dine blåbær ikke tørrer ud, de fortrækker en fugtighedsbevarende surbund med et godt dræn.
Efter den første vækstsæson kan du, med fordel gøde dine blåbær  hvert forår, de bør gødes med organisk rhododendrongødning, som ikke svider rødderne, og som er med til at vedligeholde den rigtige surhedsgrad

Beskæring af blåbærbuske


Blåbær kræver ingen decideret beskæring. Du kan dog udtynde i de gamle grene, når bærrene er høstet, for at få mere lys og luft ind i planten. - Fjern døde kviste.

Blåbærrene er dejlige at gå og nippe af, men er også gode som frisk topping på skyr eller havregrøden.  Bliver de frosset ned friske, er de nemme at  tage op og bruge i en blåbærsmoothie eller blåbærmarmelade. - Fremhæv smagen i blåbær med citron, da de ikke indeholder syre selv.
En blåbærtærte er heller ikke dårligt at få lagt i fryseren.


Bestøvning af blåbærbuske


Du kan både få blårbærbuske som er selvbestøvende, og blåbærbuske der skal bestøves af hinanden. Fordelen ved at vælge en selvbestøvende blåbærbusk er, at du kun behøver én busk. Men ønsker du et bedre udbytte, bør du købe blåbærbuske der bestøver hinanden. Vil du optimere udbyttet endnu mere bør du købe tre forskellige sorter blåbærbuske og plante ved siden af hinanden med en afstand på max 50 meter, men jo tættere jo bedre.

Sorter af blåbærbuske


Her på siden finder du et stort udvalg af forskellige blåbærbuske, og måske har du svært ved at vælge hvilken sort der skal plantes i din have. Vi anbefaler altid de mere hårdføre sorter som kan trives i det danske klima.
Læs mere om vores mest populære sorter herunder:

Duke:
Denne blåbærsort er rigtbærende og de lækre blåsorte bær kan høstes i juli/august. Busken bliver ca. 1.5 meter høj og trives i sol og en sur jordbund. Denne blåbærbusk er ikke selvbestøvende og du bør derfor plante to sorter for det bedste udbytte.

Blue Crop:
En populær blåbærsort hvor busken bliver ca. 2 meter høj. Den får store syrlige sort-blå bær med en fantastisk smag og flot høstfarve. Bærerne er klar til at blive høstet i august/september. Blue Crop-sorten er en sikker vinder og giver et stort udbytte af lækre bær hvert år. Sorten kan selvbestøves men er særlig god som fremmedbestøver.

Reka:
Sorten Reka giver store og flotte amerikanske blåbær som har en dejlig sød-syrlig smag. De lækre bær er klar til høst i august/september.