Beskæring af frugtbuske

Frugtbuske vil her sige ribs, solbær, stikkelsbær, hindbær og brombær/taybær/boysenbær.

Ribs, solbær og stikkelsbær


Ribs, solbær og stikkelsbær beskæres stort set efter samme princip.
Hindbær skæres ned til jorden, men tidspunktet er forskelligt fra sommerbærende til efterårsbærende sorter.
Brombær/taybær/boysenbær beskæres med hensyntagen til deres vækst og frugtsætning.

Ribs, solbær og stikkelsbær beskæres bedst straks efter bærrene er plukket. Beskæringen består af udtynding. Det vil sige, at de ældste grene klippes af tæt ved jorden. Det giver plads til nye grene, der vokser frem fra det, der står tilbage efter nedskæring. Stil efter at fjerne ca ⅓ af grenene ved en beskæring. Stikkelsbær har sjældent behov for så kraftig beskæring som ribs og solbær.
Gammel praksis har været at beskære Ribs, solbær og stikkelsbær vinter eller tidligt forår, men som med andre løvfældende buske, har de bedst af sommerbeskæringen.

Hindbær


Hindbær inddeles i to grupper. Der er de sorter, der giver bær om sommeren, og andre sorter, der først har modne bær om efteråret.
Hos de sommerbærende hindbær skal de grene, der har båret frugt, klippes helt ned til jorden straks efter høst. Der vil så være nye skud, der efterlades. De bærer frugt næste år.
Hos de efterårsbærende hindbær klippes alle grene ned inden de nye vokser frem om foråret. det vil sige senest i marts. Det er de nye grene, der bærer frugt det følgende efterår.

Brombær/taybær/boysenbær


Brombær/taybær/boysenbær vokser med lange skud, der helst skal bindes op til et hegn, en mur eller andet, der kan støtte og bære de lange skud. Brombær/taybær/boysenbær bærer frugt på grene fra året før. Det vil også sige, at de grene der er bær på et år, ikke bærer mere. Kunsten er så at beskære, så de frugtbærende grene fjernes, samtidig med, at flest mulige nye grene bevares, da de skal give næste års høst.

Se mere om frugt og bær i vores guide her.

Lundhede – din online planteskole

Lundhede Planteskole blev grundlagt i 1994 med det ønske at være din foretrukne leverandør af planter, haveartikler og brugskunst. Vi fokuserer på at bibeholde den høje service og kyndige rådgivning, som du kender fra den fysiske butik, sådan at du altid er godt klædt på, når du køber planter og haveartikler til din have eller terrasse. Gå på opdagelse i webshoppen – her finder du mere end 15.000 kvalitetsprodukter til hus og have – og har du brug for hjælp eller inspiration, er du altid velkommen til at kontakte os pr. telefon eller mail.

Kundeservice

Hvis du har spørgsmål vedrørende en ordre eller nogle produkter kan du kontakte os på: info@lundhede.com

HaveOasen a/s   |   Vejlevej 13   |  7400 Herning   |   info@lundhede.com    
Klik mig