Beskæring af træer og buske

Det er en gammel tradition at beskære i vinterperioden, men forskning har vist, at løvfældende træer og buske generelt har det bedst med at blive beskåret i vækstperioden, og gerne i den sidste del af vækstperioden. Det kan huskes på at de beskæres i JAS-månederne - juli - august - september. Det gælder nemlig om, at beskærings-sårene skal lukkes hurtigst muligt, og det sker naturligvis i vækstperioden. I vintertiden, er der ingen aktivitet i planterne når de er i dvale.


Fremtving kraftig nyvækst


Vil man skære buske eller træer hårdt tilbage, for at fremtvinge en kraftig nyvækst, kan det gøres sidst på vinteren. Beskæring på den tid får netop planterne til at reagere med kraftig nyvækst. Modsat er det sådan, at man får en svagere nyvækst, hvis man beskærer i jas-månederne, og i mange tilfælde, kan det være det ønskelige.
Ved beskæring af træer, er det vigtig at skære de rigtige steder. Hvis en gren på træets stamme skal saves af, skal man hverken save den for langt inde ved stammen eller for langt ude på grenene. Skal grenen saves helt væk skal man save den tæt ved stammen med lige uden for den lille grenkrave (en fortykning som er på grenen ganske tæt på stammen)
Skal du beskære en sidegren på en anden gren, skal den sidegren også saves eller klippes af lige uden for dens grenkrave hvor den møder den anden gren. Der må ikke efterlades en såkaldt stab - en lille stump af den afskårne gren. Kan man finde den såkaldte grenkrave, saves eller klippes der udenfor, men helt tæt på den. Grenkraven er ligesom folder på barken helt inde ved stammen, eller på en tykkere gren den sidder på.


Beskæring af buske


Beskæring af buske sker i de fleste tilfælde bedst ved udtynding. Det vil sige, at man fjerne en del af de ældste og tykkeste grene så tæt på jorden som muligt. Det betyder også, at man skal ind i buske og “plukke” grene ud der. På den måde fremtvinger man nyvækst fra bunden af buske, og der laves samtidig plads til de nye grene. Er en busk meget gammel og mere eller mindre umulig, at tynde ud i med et godt resultat, kan man være nødt til at skære den helt ned til ca. 30 cm over jorden, hvorefter der kommer mange nye skud, og som regel for mange. I de tilfælde må man tynde ud i de nye skud allerede første sommer. Bedøm busken inden nedskæring - ser den frisk og sund nok ud til at være værd at bevare, eller er det en ny plante, der skal til. Det er blot vigtigt at huske på at i langt de fleste tilfælde vil en foryngelse af busken give helt nyt liv til busken, så selvom planten måske ser gammel og træt ud, kan det godt betale sig at give den en chance mere.

Beskæring af blomstrende buske


Når det er en blomstrende busk der skal beskære eller trænger til foryngelse er der flere overvejelser at gøre.
Hvordan blomstrer busken? hvis blomster kommer på andet årsskud (som eks. Forsythia), og du klipper busken helt ned, så vil du ikke få blomster det første år, men derimod kun det andet år. Du skal derimod tage de ældste gren på en sådan busk. Så vil der komme nye skyd. Hvis du hvert år skærer de ældste skud væk, vil du komme ind i en rytme hvor du har grene som blomstre, samtidig med at busken ikke overtager haven og stadig ser meget sund ud.
Det er vigtigt at du ser på hvor buskens blomster kommer henne så du kan planlægge den bedste beskæring og samtidig beholde blomsterne.
Hvis busken blomstre på 1 årsskud (som eks. sommerfuglebusk) er det muligt at klippe hele planten ned hvert forår. Hvor langt ned du kan klippe kommer an på hvilken slags busk det drejer sig om.
Et godt huskeråd til blomstrende buske er at nye skud giver færre blomster men større blomster mens gamle skud giver flere blomster men mindre i størrelse.


Klik her for at læse om beskæring af stedsegrønne træer og buske

Klik her for at læse om beskæring af frugttræer