Beskæring af prydtræer og frugttræer

Beskær i vækstperioden


Principperne for at beskære prydtræer og frugttræer er de samme.  Fælles for dem alle er fx, at det bedste for træerne er, at beskære dem i vækstperioden og helst fra midt juli til midt september. Kan huskes på jas-månederne. (juli-august-september). I praksis kan man i nogle tilfælde vælge, at afvige fra grundreglen, mens det også for visse træer ligefrem anbefales stærkt, at beskære i jas-månederne. For frugttræer gælder det beskæring af blommetræer, kirsebærtræer og valnøddetræer. For prydtræer gælder det  beskæring af birk, ahorn og løn.
Årsagen til at det er bedst at beskære i vækstperioden er, at i den periode lukker træerne hurtigst de beskæringssår, vi laver. Det er især vigtigt for frugttræerne blomme, kirsebær og valnød og hos prydtræerne er det birk, ahorn og løn.

Beskær korrekt


Når du beskærer træer gælder det også om, at udføre klipning og savning på korrekt måde, så du også der hjælper træerne bedst muligt. Skal du save eller klippe en gren af, er det altid bedst, at det gøres tidligst muligt i grenens levetid, altså mens den er tynd. Helst ikke over en arms tykkelse. Sav eller klip også det rigtige sted - i det der hedder grenkraven. Den ses hos de fleste træer som en fortykkelse i barken i overgangen mellem stamme og gren. Er snittet lagt korrekt, lukker træet med ny bark i en pæn ring, der lukker såret helt over nogle år.

Vanskud


Beskæring af frugttræer medfører i nogle tilfælde en del nye skud fra større grene. Disse skud kaldes vanskud eller vanris, og skal som hovedregel fjernes. Helst så hurtigt som muligt efter fremkomst. Er man opmærksom nok, kan de knækkes af med tommelfingeren, som helt nye, bløde skud i løbet af sommeren. det er nummer et, men sener afklipning er også udmærket. Vanskud kommer mest, hvis man beskærer sent på vinteren eller tidligt forår, som man gjorde førhen. Beskæring i jas-månederne medfører mindre dannelse af vanskud.

Form og grenstruktur på træerne


Beskæring kan have forskellige formål. Det kan være ønsket om at bevare træerne i en vis størrelse eller form. Især hos frugttræer er det også ønsket om at få det bedste udbytte, og pæne, store frugter. Det sidste får man ved at tynde ud i grenene, så der er god plads mellem dem, og der kan komme lys og luft ind i trækronen, og dermed til frugterne. Stil også efter at have vandrette eler nogenlunde vandrette gren. Dels bliver frugttræerne ikke så høje og dels og vigtigere har vandrette grene nemmere ved at danne blomster end oprette grene.
Lundhede – din online planteskole

Lundhede Planteskole blev grundlagt i 1994 med det ønske at være din foretrukne leverandør af planter, haveartikler og brugskunst. Vi fokuserer på at bibeholde den høje service og kyndige rådgivning, som du kender fra den fysiske butik, sådan at du altid er godt klædt på, når du køber planter og haveartikler til din have eller terrasse. Gå på opdagelse i webshoppen – her finder du mere end 15.000 kvalitetsprodukter til hus og have – og har du brug for hjælp eller inspiration, er du altid velkommen til at kontakte os pr. telefon eller mail.

Kundeservice

Hvis du har spørgsmål vedrørende en ordre eller nogle produkter kan du kontakte os på: info@lundhede.com

HaveOasen a/s   |   Vejlevej 13   |  7400 Herning   |   info@lundhede.com    
Klik mig