Beskæring af pryd- og frugttræer

Beskær i vækstperioden


Principperne for at beskære prydtræer og frugttræer er de samme.  Fælles for dem alle er fx, at det bedste for træerne er, at beskære dem i vækstperioden og helst fra midt juli til midt september. Kan huskes på jas-månederne. (juli-august-september). I praksis kan man i nogle tilfælde vælge, at afvige fra grundreglen, mens det også for visse træer ligefrem anbefales stærkt, at beskære i jas-månederne. For frugttræer gælder det beskæring af blommetræer, kirsebærtræer og valnøddetræer. For prydtræer gælder det  beskæring af birk, ahorn og løn.
Årsagen til at det er bedst at beskære i vækstperioden er, at i den periode lukker træerne hurtigst de beskæringssår, vi laver. Det er især vigtigt for frugttræerne blomme, kirsebær og valnød og hos prydtræerne er det birk, ahorn og løn.


Beskær korrekt


Når du beskærer træer gælder det også om, at udføre klipning og savning på korrekt måde, så du også der hjælper træerne bedst muligt. Skal du save eller klippe en gren af, er det altid bedst, at det gøres tidligst muligt i grenens levetid, altså mens den er tynd. Helst ikke over en arms tykkelse. På den måde kan træet bedre hurtigt lukke såret og på den måde undgå at blive angrebet af sygdom.
Sav eller klip også det rigtige sted - lige uden for det der hedder grenkraven. Den ses hos de fleste træer som en fortykkelse i barken i overgangen mellem stamme og gren. Er snittet lagt korrekt, lukker træet med ny bark i en pæn ring, der lukker såret helt over nogle år.


Vanris


Beskæring af frugttræer medfører i nogle tilfælde en del nye skud fra større grene. Disse skud kaldes vanris, og skal som hovedregel fjernes. Helst så hurtigt som muligt efter fremkomst. Er man opmærksom nok, kan de knækkes af med tommelfingeren, som helt nye, bløde skud i løbet af sommeren. det er nummer et, men senere afklipning er også udmærket. Vanris kommer mest, hvis man beskærer sent på vinteren eller tidligt forår, som man gjorde førhen. Beskæring i jas-månederne medfører mindre dannelse af vanris.


Form og grenstruktur på træerne


Beskæring kan have forskellige formål. Det kan være ønsket om at bevare træerne i en vis størrelse eller form. Især hos frugttræer er det også ønsket om at få det bedste udbytte, og pæne, store frugter. Det sidste får man ved at tynde ud i grenene, så der er god plads mellem dem, og der kan komme lys og luft ind i trækronen, og dermed til frugterne. Stil også efter at have vandrette eller nogenlunde vandrette gren. Dels bliver frugttræerne ikke så høje og dels og vigtigere har vandrette grene nemmere ved at danne blomster end oprette grene. Men helst skal grenene være en smule opadgående vandrette, så kan de bedre holde til vægten fra frugten og kommer ikke til at ligge sig hen af jorden.