Beskæring af stedsegrønt

Beskæring og klipning af stedsegrønne nålebærende


Stedsegrønne nålebærende beskæres i april-maj eller august-september. Det vil sige lige før, eller lige efter vækstperioden. Ved beskæring i april-maj opnår man, at nyvæksten følger lige efter beskæringen, og at de dermed hurtigst mister den stramme form. Er det til gengæld den klippede, stramme form, man ønsker, er det først og fremmest klipning/beskæring i august-september, der skal til, plus som regel en trimning i løbet af sommeren.


Det er vigtigt at der er noget grønt tilbage på bladene efter klipning


Vil man klippe tilbage, er det vigtigt at huske, der skal være noget grønt tilbage på grenene efter klipning, ellers dør de grenstykker, der sidder tilbage. Man kan også skære grene af helt inde ved stammen. Det bruges bl.a. ved opstamning. Taks er dog en undtagelse. De er i stand til at sætte nye skud på gammelt træ, hvilket betyder, at selv store planter kan skæres relativt hårdt tilbage.


Oprette nåletræer


Oprette nåletræer, som fx thuja, cypresser, fyr og gran mister tydeligt deres naturlige form, hvis man skærer toppen af. De tåler det, men de er ikke kønne at se på efter en sådan behandling. Der vil dog som regel komme nye topskud, som hjælper lidt på udseendet efter nogle år.


Beskæring af stedsegrønne bladbærende


Stedsegrønne bladbærende er først og fremmest laurbærkirsebær, buksbom, kristtorn, rhododendron og vedbend (efeu). De tåler alle en beskæring/klipning i jas-månederne (juli - august - september), som løvfældende buske og træer, og skal de skæres meget tilbage, går det fint, at gøre det i marts.


Formklippede buksbom


Formklippede buksbom kan blive skæmmet af frost, hvis de klippes for tidligt om foråret og for sent om efteråret. Klip dem helst fra midten af april til omkring 1. august.


Klik her for at læse om beskæring af Rhododendron