Æbletræer

Her finder du mange forskellige slags æblesorter.
Alle æbletræer skal bestøves af en anden sort, ellers får man ingen frugt. Derfor er man nødt til at vide, hvilke træer man har i nærheden, dvs. i egen have eller tilstødende nabohaver, ellers må man skaffe 2 forskellige sorter.
Nogle sorter kan købes både som 1 års træer og  2-3 års træer eller evt. som espaliertræer.

Vejledning Frugttræer
Ingen varer
Der er ikke fundet nogen varer ud fra de valgte kriterier

Få dit eget æbletræ i haven

Æbletræer er et populært frugttræ da både voksne og børn glædes over at plukke lækre æbler fra sin egen have. Med et æbletræ kan du blive selvforsynende på æbler og lave diverse lækre retter med danske æbler fra dit helt eget æbletræ.

Er du allerede helt vild med tanken om dit eget æbletræ? Læs videre og bliv klogere.

Hvilket æbletræ skal jeg vælge?


Der findes mange forskellige æbletræer hvor de mest populære og bedste danske æblesorter er Aroma æbler, Elstar æbler, Ananas æbler, Fillipa æbler, Discovery æbler og Ingrid Marie æbler. Det er en god idé at overveje hvor meget plads dit nye æbletræ må fylde da de kan blive store. Der findes både æbletræer som passer perfekt til de mindre haver og æbletræer der kan vokse sig store og høje. Har du ikke mulighed for at plante et æbletræ ud i haven findes der små æbletræer som kan plantes i en krukke - disse kaldes ofte for dværg æbletræer. Et søjleæbletræ passer godt i en lille have da det ikke vokser sig lige så stort som ændre æbletræer.

Til sidst findes der også æbletræer med flere sorter på samme træ. Dette kaldes et familietræ og gør det muligt at have ét træ med flere forskellige slags æbler.

Hvordan planter jeg mit æbletræ?


Først og fremmest bør du plante dit æbletræ et sted hvor det kan få sol men samtidig forholdsvis meget læ. Æbletræet kan plantes hele året og bør plantes i næringsrig jord. Det bedste tidspunkt at plante dit nye æbletræ vil være i efteråret grundet mængden af regn og dit æbletræ vil derfor bedre kunne klare en tør sommer.

- Sørg for at æbletræets potte er mættet med vand inden den plantes.
- Grav et hul der er større end træets potte og fyld det med vand inden træet sættes i hullet.
- Løsn evt. træets rødder fra bunden af plastikpotten hvis de skulle være groet ud af potten.
- Kom en smule løs jord i bunden af hullet og sørg for at sætte æbletræet så rodklumpen følger kanten af hullet.
- Nu fyldes hullet med jord. (Brug f.eks. En blanding af kojord og jorden fra din have eller spagnum.
- Vand jorden og tilfør evt. mere jord hvis nødvendigt.
- Sørg for at trykke jorden så træet står bedre fast og vand igen.
- Er dit æbletræ udsat for meget vind kan du med fordel binde det til en opbindsingsstolpe i de første par år for at beskytte træets rødder mod vinden.

Hvordan passer jeg mit æbletræ?


Giv dit nye æbletræ den bedste pleje ved at gøde træet hvert forår. Du kan f.eks. Gøde med kojord som placeres rundt om træets stamme. Sørg for at området rundt om træet er fri for græs da det ellers vil stjæle æbletræets næring.
Dit æbletræ behøver ikke beskæres men ønsker du at æblerne bliver tørre og får mere smag kan du med fordel beskære dit æbletræ. Ved beskæring af æbletræet skal du altid huske at klippe ved grenkraven, som er kendetegnet ved en ring på barken hvor grenen sidder fast.

Bestøvning af æbletræer


Næsten alle æbletræssorter har brug for en anden bestøver for at kunne lave frugter, da de fleste sorter ikke er selvbestøvende.