Vejledning Hæk og læplanter

Vælg den rigtige hæk

Hækplanter findes til mange forskellige formål og i mange variationer. Nogle sorter er løvfældende, andre stedsegrønne, nogle sorter egner sig mest som høje hække og andre som lave, og endelig er der sorter, der kræver klipning, hvor andre er mest velegnede som uklippede.

Køb hækplanter og læplanter her


Plantning

Hækplanter er oftest barrodede og har dermed bedst af at blive plantet indenfor 1-2 dage. Men de kan godt stå lidt længere, hvis de opbevares i en sort plastiksæk et køligt og frostfrit sted. Ønsker du at opbevare dem længere, er det absolut bedst at grave en rende i jorden, som skal være så dyb, at jorden går ca. 5 cm. op over rodhalsen. Båndene omkring bundterne løsnes og planterne sættes i renden, rødderne dækkes med jord, trædes let til så jorden slutter tæt og der gennemvandes. Rødderne må ikke udsættes for sollys eller udtørring.

Da hækplanter som nævnt oftest er barrodede, plantes de i perioden medio oktober til ultimo april. I denne periode kan vi skaffe et bredt sortiment i hækplanter. Bøg kan først plantes fra primo november. Stedsegrønne hækplanter (taks, buksbom m.fl.) bør plantes i april-maj eller i september-oktober, mens jorden er lun.

Sådan planter du bøgehæk
Efter plantning

Der gødes ikke ved plantning, gødes der ved nyplantning risikerer man nemt, at det svider rødderne og planten ikke kan optage vand (brug hellere lidt komposteret gødning oven på jorden i juli måned). Vinterdæk gerne med champost eller hestemøg og kompost - og lad det blive liggende til næste forår, ormene vil have det dejligt varmt under dette naturmateriale og grave det langsomt ned i jorden i vinterens løb, til stor gavn for planten.


Hækplanter sorteres efter størrelse og alder. Salgshøjden angives i cm. fra rodhalsen til toppen af planten.

Frøformerede planter benævnes f.eks. 1/0 (1 års frøplanter), 2/0 (2 års frøplanter), 3/0 (3 års frøplanter, 1/1 (2 års omplantede frøplanter, der har stået 1 år på frøbed og 1 år på priklebed) 1/2 (3 års omplantede frøplanter, der har stået 1 år på frøbed og 2 år på priklebed) 2/1 (3 års omplantede frøplanter, der har stået 2 år på frøbed og 1 år på priklebed). Frøplanter kan være lidt forskellige.

Stiklingeformerede planter benævnes f.eks. 0/1(1 års stiklinger), 0/2 (2 års stiklinger), 0/1/1 (2 års omplantede stiklinger, der har stået 1 år på stikkebed og 1 år på priklebed). Stiklingeformerede planter er normalt meget ensartede.


Lundhede – din online planteskole

Lundhede Planteskole blev grundlagt i 1994 med det ønske at være din foretrukne leverandør af planter, haveartikler og brugskunst. Vi fokuserer på at bibeholde den høje service og kyndige rådgivning, som du kender fra den fysiske butik, sådan at du altid er godt klædt på, når du køber planter og haveartikler til din have eller terrasse. Gå på opdagelse i webshoppen – her finder du mere end 15.000 kvalitetsprodukter til hus og have – og har du brug for hjælp eller inspiration, er du altid velkommen til at kontakte os pr. telefon eller mail.

Kundeservice

Hvis du har spørgsmål vedrørende en ordre eller nogle produkter kan du kontakte os på: info@lundhede.com

HaveOasen a/s   |   Vejlevej 13   |  7400 Herning   |   info@lundhede.com    
Klik mig