Valnøddetræer

I denne gruppe finder du valnøddetræer, både de frøformerede Juglans regia og forskellige podede sorter f.eks Juglans regia 'Buccaneer'.
Valnøddetræer bliver til store skyggefulde træer, så de bør plantes, hvor der er god plads.

Vejledning Frugttræer

Et valnødde træ for livet

Er du på udkig efter et træ til haven og går du med drømmen om et valnødde i egen have? Så er det vigtigt du er tålmodig og har en stor have med god plads for et valnøddetræ til at kunne vokse sig stort.

Hvilket valnøddetræ skal jeg vælge?


Valnøddetræet findes flere steder i Danmark men er ikke et træ som ses i de fleste danske haver. De almindelige valnøddetræer hedder Juglans Regina og et træ på 20-25 meter vil være 40-50 år gammelt og kan leve i over 100 år under de rette forhold. Er du på udkig efter et nøddetræ til en lille have er valnøddetræet ikke det rette til din have.
Har du derimod en stor have kan du sagtens få glæde af et valnøddetræ hvis det samtidig får sol, læ samt en jord fuld af næring.
Der findes forskellige sorter af valnøddetræer som f.eks. Broadwiew, Buccaneer, og Rita.

Broadwiew
Broadwiew er et mellemhøjt træ som bliver ca. 10-13 meter højt. Det har en kompakt vækst og er meget hårdfør. Træet har et sent løvspring og mørkegrønt løv. Denne sort er storfrugtet og ved god udvikling kan træet bære frugt efter allerede 3-5 år. Sorten giver en valnød med en anelse bitter smag som egner sig godt til bagværk og snaps.

Buccaneer
Buccaneer er et højt træ på ca. 8-10 meter. Dette valnøddetræ vokser kraftigt og får en bred krone som kræver plads. Valnødderne på denne sort er store og runde og har en god spisekvalitet. Dette træ vil bære frugt efter 3-5 år og kræver en lun plads i læ.

Rita
Rita er et valnøddetræ som er tidligtbærende som giver mange, store valnødder med en tynd skal. Da “Rita” ikke bliver mere end 8 meter højt er denne valnøddesort egnet til haver grundet den mindre størrelse og er dette valnøddetræ er desuden selvbestøvende.

Hvordan beskæres et valnøddetræ?  


Beskæring af valnøddetræer kan foregå ved at beskære træet når det har opnået den ønskede størrelse. Dog er det vigtigt kun at beskære en smule hvert år, så det kun er de tynde grene der fjernes. Det er desuden vigtigt at beskæringen sker mellem juli-september, da det er i denne periode valnøddetræet har energi til bearbejde beskæringen inden vinteren.  

Vigtigt at vide om valnøddetræet  


Det er vigtigt for et valnøddetræ at udvikle en stærk stamme og derfor anbefales det ikke at anvende en opbindingspæl. Hvis det er en nødvendighed, så brug en lav pæl, som kun støtter den nederste del af stammen. Rom blev ikke bygget på én dag, og det samme kan siges om et valnøddetræ. Du bør forvente at der går omkring 4-10 år før dit træ producere valnødder. Når dit valnøddetræ har givet frugter som er klar til høst, anbefales det at anvende handsker så garvesyren fra den grønne skal, ikke kommer i kontakt med huden da det er utrolig svært at vaske af. Pluk desuden ikke stenfrugterne direkte fra træet men vent til at du kan samle de nedfaldne valnødder op fra jorden. Valnødder plukkes ikke, men samles.