Stauder

Her på siden finder du et stort udvalg af forskellige staude-sorter. Stauder er med til at give farver i haven om sommeren. Om vinteren kan de være smukke med rim og frost. Stauder er kendetegnet ved at de holder i minimum to år og at de er urteagtige og blomstrende. Stauder kan både stå alene men også i sammenhæng med andre buske og bunddækkeplanter. Stauderne i netbutikken er opdelt efter deres latinske navn. Gå på opdagelse i det store udvalg og find de stauder, der passer bedst til din have.

Vejledning Stauder

Få blomster i haven i flere år med stauder

Stauder sætter farver på miljøet året rundt. De frodige, blomstrende planter bløder de hårde kanter op og binder helheden sammen. Stauderne lader naturen flytte ind i byen og afspejler de skiftende årstider. De skaber en venlig atmosfære og et godt miljø, hvor beboerne trives.

Indenfor stauder findes der et stort udvalg af flotte planter. Planterne er særdeles forskellige da der både er tørketålende og fugtelskende. Nogle er krybende eller meterhøje. Andre er til sol og nogle trives bedst i skyggen. Stauder kan fås i et væld af farver og former og nogle med stedsegrønt løv. Kort sagt, der findes en staude til ethvert formål og enhver smag. Stauder er oprindeligt en fællesbetegnelse for flerårige, urteagtige planter, der stopper dens vækst når frosten sætter ind om efteråret, og starter frisk igen, når foråret vender tilbage. Lundhede forsøger at skaffe så mange danskproducerede stauder som muligt. Da de planter der er produceret i Danmark passer bedst til det danske klima.

Vær opmærksom på at højdeangivelsen er vejledende, det kan variere en del alt efter jordbunden. Blomsterfarven kan snyde lidt, det er ikke alle der forbinder den samme farve med f.eks. mørk violet, mørk lilla eller mørk blå.

Nogle mener at staudebede er kedelige og farveløse, og af denne grund bliver stauder oftest valgt fra til fordel for sommerblomster. Men sommerblomster er kun en kort fornøjelse, da de kun blomstrer i et eller to år, derfor kræver disse også en større indsats af haveejeren, og i det lange løb udgør det derfor en større udgift end stauder vil være. Derudover har stauder også den fordel at de er nøjsomme, som ikke kræver den store opmærksomhed, hvad angår vanding og gødning. Vælger du derudover at plante dine stauder med den rette afstand, vil de med tiden slutte tæt om jorden, så ukrudtet ikke komme til. Derfor slipper du for megen tid på lugning, og derfor er det oplagt at anlægge et staudebed, hvis du heller vil slappe af end at arbejde meget i din have.

Staudebed


Ønsker man sig som haveejer et bed, som byder på en varige blomster over hele havesæsonen år efter år, er det en god idé at lave noget forarbejde inden.

Når du starter med at planlægge, er det en god idé at starte med blomsternes farver. Stauder kommer i mange forskellige farver og former, så du har rig mulighed for at sætte præg på et staudebed med din egen smag og stil. Er du for eksempel glad for det farvestrålende kan du vælge imellem gule, orange eller røde stauder. Vil du derimod heller at det er mere romantisk kan du med fordel gå efter stauderne der er violette, lyserøde eller hvide blomster. Det er selvfølgelig helt op til din egen smag, men set ud fra et æstetisk synspunkt er det en god idé at vælge stauder der komplimenterer de øvrige planter du har i haven. Dertil er der også stor forskel i højden på planterne, her er en god tommelfingerregel at gå med de højeste planter bagerst, mellemhøj i midten og lave stauder i forgrunden ud mod den øvrige have.

For at sørger for at der er blomster over hele sæsonen, skal du selvfølgelig gå efter forskellige slags stauder der har forskellige blomstringsperioder. Hvilket vil betyde for dig, at dit staudebed altid har noget flot at byde på. Denne del af planlægningen kan oftest føles svær. Hvis du også synes det, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os, så vil vil gerne hjælpe dig i mål med planlægningen af dit bed. Vi har herunder udvalgt nogle af de mest populære stauder, som du måske vil finde interessant.

Hvilke stauder skal du vælge?


Violfrøstjerne, eller latinske navn thalictrum delavayi, er en af de meget yndige og luftige stauder, der kan blive op til 1-1,5 meter høj. Den blomstre i juli til august månede med små purpurlilla blomster. Den trives i både sol og halvskygge.

Alunrod, også kendt som heuchera, findes i flere forskellige arter, nogle har grønne hjerteformede blade og andre har et mere rødligt skær. Den blomster fra maj til august med små fine rødlige klokkeblomster, som sidder på en tynd stiv stilk. Selve alunrod kan blive op til 80 centimeter høj.

Stjerneskærm, går også under navnet astrantia, er en meget flot plante der har yderst kunstneriske blomster, og kommer i flere forskellige nuancer af rød og lyserød. Blomsterne kommer frem i juni og bliver der til september måned. Planten kan vokse sig fra 50 til 100 cm, og er også en plante der er særdeles velegnet til krukker.

Palmelilje eller Yucca, er en imponerende staud til en lun plads med veldrænet, gerne sandet jord og i fuld sol. I juli til september måned vokser der flotte hvide blomster med en meget behagelig duft. Bladene er grågrønne og aflange, og den vokser sig i normale forhold mellem 50 til 100 cm høj. Det er yderst velegnet i opretvoksende beplantninger.