Kirsebærtræer

Her finder du forskellige slags kirsebær og moreller. Flere kirsebærtræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning. Plant feks. 'Lapins' eller 'Stella', hvis du kun vil have et træ i haven. Det er dog ikke alle der er selvbestøvende, nogle sorter kræver 2 forskellige for at kunne give frugt. Nogle sorter kan købes både som 1 års træer og 2-3 års træer.

Vejledning Frugttræer

Kirsebærtræer - en fryd for øjet

Kirsebærtræer er kendt for deres smukke kirsebærblomster og søde frugter.  Der findes mange forskellige sorter som alle giver smagfulde kirsebær. Hos Lundhede sælger vi et bredt udvalg af frugttræer og mange forskellige sorter af kirsebærtræer. De fleste kender det smukke og meget populære japanske kirsebærtræ som har flotte lyserøde kirsebærblomster men på verdensplan findes der faktisk over 300 forskellige sorter af kirsebærsorter som variere i farve og smag.

Hvilken kirsebærsort skal jeg vælge?


Når du skal vælge hvilken sort du vil plante er der overordnet 2 grupper af kirsebærtræer.

Sødkirsebær er oftest den mest populære og udbredte sort i Danmark. Sødkirsebær kan plukkes direkte fra træet og spises eller kan f.eks. anvendes i en salat. Sødkirsebær er desuden selvbestøvende som betyder du kan nøjes med at have ét kirsebærtræ i haven. Ønsker du denne form for kirsebærtræer findes b.l.a. sorterne Stella og Lapnis. Sødkirsebær omtales ofte som moreller eller moreltræ.

Surkirsebær egner sig bedst til saft, bagværk, madlavning eller syltning. Er disse sunde bær noget for dig kan du f.eks. se nærmere på kirsebærsorterne Skyggemorel, Kelleriis 16 og Nefris.
Kirsebær er for mange et tegn på sommer men de forskellige kirsebærtræer får frugter på forskellige tidspunkter. Nogle sorter modner sidst i juni hvor andre først modner i begyndelsen af august. Som udgangspunkt vil du kunne nyde velsmagende frugter i sommerperioden men modnings tidspunktet afhænger af sorten.

Hvornår planter jeg frugttræer?  


Frugttræer, herunder kirsebærtræer kan plantes hele året - dog ikke i frostvejr. Planter du dit kirsebærtræ i efteråret vil dette være den mest optimale tid.

Hvordan passer jeg mit kirsebærtræ?


Kirsebrætræet skal vandes i det første år efter plantning. Dette gøres ved at vande grundigt med mellemrum. Fjern ukrudt og græs rundt om træet mens det stadig er ungt. For at give kirsebærtræet en god start kan du blande organisk gødning i jorden når det plantes.

Beskæring af kirsebærtræ?


Mange frugttræer, herunder kirsebærtræer er kronetræer med tre til fire store hovedgrene. I det første år skal du kun beskære årsskuddene for at fremme forgreningen. Beskæring er oftest ikke nødvendigt før træet har fået kirsebær. Det er desuden vigtigt at kirsebærtræet kun beskæres når der er blade på træet.

Lus i kirsebærtræ?


Lus ses ofte i kirsebærtræer lige når træet skal til at skyde. Døjer du med bladlus i dit kirsebærtræ kan lusene bekæmpes ved at spule træet med koldt vand. Dette gentages indtil lusene er væk.