Hasselnødde buske

Her finder du forskellige slags hasselnødder.
Nøddebuske er ikke selvbestøvende, det er derfor nødvendigt, at du planter flere nøddesorter sammen. Trives i almindelig havejord i sol-halvskygge.

Høst hasselnødder fra egen have

Hasselnøddetræ, hasselnøddebusk, hasseltræ eller hasselbusk. Kært barn har mange navne. Se vores store udvalg i hasselnødde buske og vælg netop den sort der passer til dit behov.
Hasselnødder er en af de mest populære nødder grundet den gode smag og anvendelsesmuligheder.

Hvilken slags hasselnødde busk skal jeg vælge?
Overvejer du en nøddebusk er en hassel et godt valg. Ønsker du et stort udbytte anbefales det at anskaffe sig en af de storfrugtede typer da disse sorter giver 10 gange så mange nødder end skovhaslen.

De storfrugtede typer er f.eks. Nottingham, Halleske kæmpe, Cosford mf.

Hassel kaldes både hasselbusk og hasseltræ hvilket skyldes at den både kan vokse som busk og flerstammet træ. Hvis du ønsker en mere tæt og busket hassel bør du beskære den, hvilket også øger mængden af nødder.

Bestøvning af hassel


Hasselnødde buske er ikke selvbestøvende. Det er derfor nødvendigt at plante to til tre forskellige hassel sorter for at opnå en god bestøvning og mange nødder.

Høst og opbevaring


Lækre og friske nødder fra haven smager bedre end nødderne der kan købes i supermarkederne til jul. Høst dine nødder i september og oktober og nyd smagen af dine friske nødder. Pluk altid dine hasselnødder direkte fra busken, da de nødder som ligger på jorden hurtigt får orm.
Hvornår er nødderne så modne? Dine hasselnødder er modne når nødden løsner sig fra hasen og bliver brun.
Ønsker du at opbevare hasselnødder kan de fryses direkte efter høst hvis de skal bruges i bagværk, og ellers er det nødvendigt at nødderne tørres. Friske nødder holder ca. En uge ved stuetemperatur, hvis de ikke behandles.

Hvordan tørres hasselnødder?


Læg nødderne ud på et stykke stof eller avis og lad dem tørre i 1-3 uger i et ventileret rum som er tørt og varm som f.eks. et fyrrum. Tjek nødderne løbende ved at smage på dem. Når du synes nødderne er perfekte, skal de opbevares køligt og tørt.

Anvendelse af hasselnødder


Hasselnødder smager dejligt med derudover indeholder de E-vitamin, B-vitamin, calcium, jern og zink. Hasselnødder kan anvendes i mange forskellige retter og til mange formål. Brug f.eks. Hasselnødder til en hjemmelavet müsli, ristede nødder, og til diverse kager og desserter.

Mangler du inspiration til hvordan du kan anvende dine hasselnødder er der her en nem opskrift på saltristede hasselnødder.

125 g nødder
6 spsk. vand
0,5 spsk. salt

Bland vand og salt og lad det koge. Hæld hasselnødderne op i et fad og hæld saltlagen over.
Kom fadet i ovnen ved 150 grader i 10-15 minutter til vandet er fordampet og kun salt sidder tilbage på nødderne. Smag dig evt. frem ift. hvor længe de skal have. Hvis du gerne vil riste nødderne ved lavere grader, så skal de have længere tid. Lad nødderne køle af og nyd dem som snack eller som topping på eks. salater.