Espalier og hegn

Espalier skaber en hyggelig oase i haven, på terrassen eller altanen – lad de smukke klatre- og slyngplanter sno sig op af et espalier og du får nærmest en væg af blomster. Så smukt. Hos Lundhede finder du mange forskellige former for espalier, hegn, opbindinger mm. i forskellige former og størrelser. Alt lige fra træespalier til klatresøjler og trådespalier samt et bredt udvalg af staudeholdere, blomsterstøtte, alt i opbindingsbånd, støtteremme mm.

Espalier kan tilføre en helt ny dimension til din have. Har du en kedelig mur eller et hegn, der står helt råt, kan du plante slyng- eller klatreplanter, som med tiden dækker de kedelige flader.
Vokser dine planter op af en mur, har du brug for et espalier hegn, sådan at planten ikke falder sammen og lægger sig som en dug på jorden. Hos Lundhede finder du forskellige have espalier hegn i træ og metal i alverdens former samt fritstående espalier, som du frit kan placere på terrassen, i haven eller på altanen.

Vælg din yndlings slyngplante og lad den sno sig op ad det flotte træ espalier, som passer perfekt sammen med havens andre elementer. Med et have espalier kan du skabe hyggelige afskærmninger på terrassen, flotte indgangspartier eller hyggelige oaser på altanen.
Have espalier finder du i et væld af forskellige former – lige fra firkantede til vifteformede i flade og runde modeller.

Har du ikke mulighed for at montere et espalier på en flade, tilbyder vi også de populære fritstående klatresøjler i galvaniseret stål, som findes i mange forskellige designs, som du frit kan placere, hvor du har lyst. Sæt to i dit indgangsparti som varm velkomst til dine gæster eller ram din altan ind med espalier med blomster i alverdens farver. Find din favorit og skab ekstra hygge på terrassen eller altanen.

Hvilke planter kan bruges?


Er du i tvivl om, hvilke planter du skal vælge til dit espalier? Vi anbefaler for eksempel Blåregn, der er en farverig slyngplante med flotte hængende blomster, der egner sig for til en pergola eller en buegang.
Slyngroser der fås i flere forskellige varianter der er velegnet til at gro op ad lodrette flader. Slyngrosen er en hårdfør og meget kraftig duftende klatrerose, der hele sommeren står i blomst.

Kaprifolie der har en dejlig hypnotiserende duft, det er en meget smuk og elegant plante, nogle er stedsegrønne mens andre smider deres blade om vinteren.

Klematis kan bidrage til at dine have fremstår frodig og overdådigt i et kæmpe blomsterflor med plantens lilla blomster. Ønsker du mere eksotiske slyngplanter kan du med fordel vælge mellem Kiwiplanten der er en nytteplante eller Tobakspibeplante, der er en særdeles fin klatreplante der er kraftigvoksende og fuld hårdfør med sine hjerteformede blade.

Opbinding af nye planter


Nogle planter og blomster kræver opbinding, for eksempel hvis stilken er meget tynd. Slyngplanter, som anvendes til espalier har tynde grene og vil falde sammen som en dug på jorden, hvis ikke de har et hegn eller espalier at klatre opad. Hos Lundhede finder du mange forskellige typer opbinding, som kan bruges til alt fra planter i drivhuset til slyngplanter på espalier til dine potteplanter i boligen. For eksempel kan du hos Lundhede finde et stort udvalg af bambusrør af typen Phyllostachys, som egner sig særligt godt til opbinding af alt fra små tomat- og chiliplanter til slyng- og klatreplanter i espalier. Denne type bambus træ har næsten den samme tykkelse i roden som i toppen, og dermed får du et meget stærkt stykke træ, som du kan bruge i haven år efter år.
Med opbinding giver du dine nyplantede planter de bedste vækstvilkår. Hos Lundhede finder du et bredt udvalg af staudeholdere i mange forskellige størrelser samt alt i opbindingsflex, plantespiraler, opbindingsbånd, opbindingspæle og meget mere.

Er du usikker på, hvilken type opbinding du skal vælge til dine planter hjemme i haven eller i drivhuset, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er passionerede havemennesker og hjælper dig gerne til at skabe den perfekte oase hjemme i din have.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor bruge espalier?

Espalier kan tilføje stil i haven - Særligt hvis man har en kedelig mur, kan man via espalier og slynge -eller klatreplanter dække de kedelige overflader med tiden. Du kan blandt andet bruge espalier, hvis dine planter vokser op af en mur. På den måde undgår man at planten falder sammen og i stedet fungerer som smuk dekoration op af muren. Derudover kan du via espalier spare plads, ved at lade planterne gro og vokse opad i et mindre område.

Hvornår er espalier gode at bruge?

Hvis dine planter har grebet om sig eller dine frugter og grøntsager vokser med hastige skridt, kan det være en god idé at investere i nogle espalier, så både blomster og frugter og grøntsager kan vokse ordentlig. Espalierne skaber tilmed et overblik over de blomster, frugter og grøntsager man har i haven.

Hvilken espalie skal jeg vælge?

Når du skal vælge den rigtige espalie bør du overveje størrelse, design og prisniveau inden du vælger en espalie. Espalierne varierer i størrelsen og designet. Derfor bør man først finde ud af, hvad man har behov for. Dernæst kan det være, du bør overveje hvilket design espalien skal have, for at kunne skabe et helhedsindtryk af altanen eller terrassen. Prisniveauet kan også variere, alt efter hvilket materiale espalien er i. Dette bør du også have med i dine tanker inden du vælger en espalie.