Aronia buske  - Surbær buske

Her finder du forskellige slags Aronia - Surbær.  
Aroniabær er meget sunde på grund af deres høje indhold af antioxidanter og vitaminer. Antioxidanter bekæmper de skadelige stoffer som dannes i kroppen når vi f.eks. er stressede.  Bærrene smager ikke særligt godt friske, men er fine til marmelade og saft.

Aronia - spækket med antioxidanter

Aronia er et mørkt bær med en syrlig og bitter smag og har en flot rød saft. Buskens blade er rødlige i udspring og hele sommeren har busken grønne blade. Om efteråret sker magien og bladene bliver i smukke røde, gule og orange farver.

Når aronia omtales kaldes det oftest for et “superbær” eller endda også “verdens sundeste bær”. Aronia bær er surbær og indeholder tre gange så mange antioxidanter som et blåbær og har samtidig et højt indhold af forskellige vitaminer som gør at det lille sorte bær kan styrke dit immunforsvar og påvirke aldringsprocessen. Er du yderligere interesseret i hvad aronia er godt for, så læs afsnittet om fordelene ved aronia.

Aronia bær kan desuden anvendes på mange forskellige måder, så du kan få stor nytte af din aronia busk. Lav f.eks. En lækker omgang aronia marmelade eller syltetøj, aronia snaps eller aronia saft. Du bør dog være opmærksom på at aronia bær ikke er fantastiske til at spise friske da de har en meget bitter smag. Ønsker du at lave saft af dine aronia bær, bør de koldpresses for at bevare egenskaberne i bærret.

Hvis du allerede nu er vild med tanken om din egen busk med sortfrugtet surbær har vi et stort udvalg hos Lundhede.

Hvilken sort skal jeg vælge?


Er du i tvivl om hvilken aronia busk du skal vælge, så giver vi dig her lidt information som måske kan hjælpe dig på vej.
I Danmark finder man oftest 3 slags sortfrugtet surbær buske, hvor den mest populære er Aronia Melanocarpa som er den, vi sælger hos Lundhede. Herunder kan du vælge imellem tre forskellige sorter; “Hugin”, “Viking” og “Aron”.

Hugin
“Hugin” sorten får små runde og blanke sorte bær. Denne aronia plante blomstre i juni med smukke hvide blomster. “Hugin” er en mindre busk som bliver ca. 1,5 meter høj og giver en god høst.

Viking
“Viking” er en aronia busk som får smukke hvide blomster og surbær der sidder i store klaser med helt op til 35 stk. Bærerne er saftige, søde og indeholder mange vitaminer og antioxidanter. “Viking” har en opret vækst og bliver omkring 2,5 meter høj.

Aron
“Aron” blomstre med hvide blomster i maj og har gul-røde høstfarver.  Denne aronia plante bliver ca. 1,5 meter og trives i sol og skygge og er meget hårdfør,  da den tåler vind og kulde.

Gode råd til pasning af aronia buske og surbærbuske


Læn dig tilbage og nyd en aronia busk. Denne kræver ikke meget pasning da plantens behov bliver dækket af naturen. Den kræver derfor ikke vanding eller gødning. Aronia er nem at passe og planten er generelt meget robust og hårdfør. Den vokser godt i alle slags jord og den tåler endda vind og skygge. Ønsker du din busk skal få flotte efterårsfarver kræver det dog en solrig plads i haven. Er der tørre perioder som vare længe kan det dog blive nødvendigt at vande regelmæssigt. Ved beskæring af din surbær busk kan dette ske både vinter, forår og tidligt i efteråret. Du kan desuden beskæres busken ret kraftigt, da de har tendens til at vokse sig brede. Når du skal plante din aronia busk er efteråret det bedste tidspunkt. Surbærbusken foretrækker nemlig en lun og fugtig jord. Udplanter du busken i foråret skal den have en stor mængde vand for at busken får den bedste start.

Fordelene ved aronia bær


- Højt indhold af antioxidanter, som kan have positiv indvirkning på b.la. Stress og rygning.

- Styrker immunforsvaret samt øget energi i kroppen.

- Hjælper cellerne i kroppen med at optage vitaminer så cellerne styrkes.

- Bakteriedræbende effekt. Indtagelse af bærret forhindre udvikling af bakterier i kroppen.

- Ved hjælp af antioxidanterne forebygger aronia forhøjet blodtryk.