Majs - Dyrkning af majs

Dyrkning af majs

Majs skal sås i en varm jord for at de kan spire. Derfor skal man som regel hen omkring 1. maj, inden det er godt at så majs ude i haven. Du kan også starte dem i drivhus, og så plante de små planter ud i køkkenhaven omkring 1. juni.

Beddyrkning - bestøvning


Af hensyn til bestøvning er bed dyrkning bedst. Bestøvningen sker med vindens hjælp. Blomsterstøvet skal dysse fra hanblomsterne øverst på planterne og ned på hunblomsternes støvfang. Ved rækkedyrkning er der risiko for at det blæser væk fra planterne. Den risiko mindskes betydeligt ved beddyrkning.
Hvis det er koldt og regnevejr i bestøvningstiden, kan bestøvningen blive dårlig. Det viser sig senere ved at der er få frø/kerner i kolberne.

Såning ude


Ca. 1. maj kan du så på helt almindelig måde. Lav en rille i jorden og så majsfrøene  med ca. 25-40 x 50-60 cm afstand. Vand gerne i rillen inden frøene lægges i.
Vil du give dem de bedste startvilkår, lave du 12-15 cm dybe såriller. Vand i bunden af rillerne, og så frøene og dæk dem med lidt jord, så der stadig er et åbent stykke fra bunden af rillen til toppen. Dæk det hele med klart plastik, så der opstår drivhusvirkning i sårillerne. Jorden opvarmes samtidig. Det er lige så godt som i drivhus. Når de nye majsplanter når plastikken, skal de have friskluft. De første dage trækkes plastikken til side et par timer, og i løbet af nogle dage fjernes den helt.

Såning i drivhus


Ca. 1. maj sår du majsfrøene enkeltvis i små potter. Stil såpotterne på fx gulvet/jorden i drivhuset, og dæk gerne med klart plastik, så der er endnu bedre spirevilkår. Husk at vande inden plastikken lægges over. Når planterne er spiret, fjernes plastikken, og når planterne er 5-10 cm høje, pottes de over i større potter, fx 15 cm brede potter. Omkring 1. juni kan planterne plantes i haven. Gerne på en overskyet dag, så de ikke flytter direkte fra det lune drivhus til fuld sol. Er det overkommeligt, kan du flytte planterne ud et par timer om dagen i 3-4 dage, for at vende dem langsomt til udeklimaet.

Pasning


Hold ukrudt væk omkring planterne. Hyp/skrab jord ind omkring planterne, når de er ca. 40 cm høje, for at stabilisere dem, efterhånden som de bliver endnu højere. Det er lettest, hvor de er sået i de dybe riller. Når planterne er 50-60 cm høje bør eventuelle sideskud fjernes. Det fremmer modningen.

Høst


Der går 2,5-3 måneder fra såning til høst. Kolberne er klar til høst når kolberne er faste og trådene er visne. Høster man for tidligt, er der ingen smag - kernerne er fyldt med saft. Høster man for sent, er sukkeret i kernerne omdannet til stivelse. Ud over at se efter de visne tråde i enden af kolberne, kan man også løsne svøbbladene, der dækker kernerne, og se om de er gyldne og saftspændte.