Læg forårets blomsterløg om efteråret

Nye løg og knolde

Det er i efteråret de forårsblomstrende løg og knolde lægges i jorden. Vil du lægge nye løg og knolde, der skal blomstre til foråret, er september-oktober den ideelle periode. Så kan løgene danne rødder inden jorden bliver for kold til det. Løgene og knoldene har meget forskellige størrelser, og der anbefales forskellige læggedybder, som er svære at huske, men hvis du husker at hullet til dem skal være ca. tre gange løgets højde, så er det i orden.

De tidlige forårsblomster


Langt de fleste tidlige forårsblomster er løg- eller knoldplanter, som ligger i jorden hele tiden, og så kommer de frem om foråret og pryder haven med deres vidt forskellige blomster. Det vil sige, at når de en gang er lagt, kan de ligge flere år uden at vi skal gøre noget ved dem. Der er dog stor forskel. Nogle af dem kan ligge urørt i mange år, og stadig blomstre godt, andre bliver svagere og svagere i løbet af ganske få år. Det gælder fx tulipaner, og hos dem er der også forskel fra sort til sort. Nogle få af gamle sorter kan ligge i mange år, og stadig blomstre godt, mens mange (de fleste) nye sorter kun blomstrer godt de første par år, hvorefter det hurtigt går tilbage. Påske- og pinseliljer og andre narcisser holder generelt flere år. De fleste små løg og knolde kan ligge rigtig mange år, og stadig blomstre flittigt, og der bliver bare flere og flere af dem. Tænk bare på gamle bestande af eranthis, vintergækker, krokus, skilla m.fl. lignende.

Du kan sagtens plante dine løg og knolde under løvfældende buske og træer


Da de forårsblomstrende løg og knolde netop blomstrer og har blade om foråret, hvor de løvfældende buske og træer står uden blade, kan løgene sagtens klare sig inde under disse buske og træer, fordi løgene får det nødvendige lys, inden buske og træer får nye blade. Dog vil løgene trives dårligt tæt på store træer med et kraftigt, grådigt rodnet i jordoverfladen.

Lad bladene visne ned på naturlig måde


Uanset hvor forårsløgene står, så har de bedst af, at bladene får lov at visne ned på naturlig måde. På den måde oplagres der mest energi i løgene, så de har en “madpakke”, at starte på næste forår.
Botanisk er der forskel på om det er et løg eller en knold, men behandling i praksis i haven, er der ingen forskel, ligesom vi også bruger betegnelserne lægge løg, sætte løg, og plante løg forskelligt, men i praksis er det en og samme funktion.

Løg og knolde i krukker


Forårsløgene kan sagtens dyrkes i krukker, som kan placeres lige hvor man lige synes der mangler noget blomstrende. Du kan lægge en eller flere slags løg i samme krukke. Du kan lægge i to eller tre lag, så fx samme slags tulipan eller påskelilje kommer op med nogle dages mellemrum, og dermed får du en længere blomstring. Har du drivhus eller havestue, kan du flytte krukker med forårsløg der ind efter en periode udendørs i den kulde, de helst skal have i 6-7 uger, inden de sættes et varmere sted.