Beskyt dine planter mod frost og vinter
Langt de fleste haveplanter kan og skal klare sig uden beskyttelse mod frost, men enkelte er så udsatte og følsomme, at det kan være nødvendigt at beskytte dem. Det er typisk nyplantede roser, stedsegrønne Rhododendron og sarte stedsegrønne nåletræer. De sidste kan være visse sorter af cypres - Chamaecyparis og tuja - Thuja. Enkelte andre planteslægter som fx havefuchsia kan også have behov for vinterdækning, som typisk kan være afskårne grene af gran eller fyr, eller fiberdug omkring planten.
Brug grene af gran eller fyr til ganske lave planter
Grene af gran eller fyr stikkes i jorden omkring planten der skal beskyttes, eller lægges omkring planten, hvis det er en ganske lav plante. Grene af andre nåletræer kan også bruges. Selv lidt dække af planterne vil hjælpe. Det er typisk svingninger mellem meget koldt og lunt vejr der er problematisk for planterne da de kan tro det er ved at blive forår og begynde så små at gøre sig klar til dette hvorefter det fryser hårdt igen og planterne derfor ikke har en chance for naturligt at beskytte sig. Vil du anvende fyrtoppe skal du huske at stikke dem i jorden mens det ikke er frostvejr, da det ikke er muligt at gøre når jorden først er blevet frossen.
Fiberdug eller tilsvarende er også meget anvendelig som frostbeskyttelse. Det er beskyttelse mod vind og sol, det drejer sig om. temperaturen som sådan kan man ikke gøre noget ved, men vind og sol udtørrer planterne, og det kan sammen med frost ødelægge visse planter.
Anbring først vinterbeskyttelsen når det er nødvendigt
Man skal helst ikke anbringe vinterbeskyttelsen før det er nødvendigt, altså lige før, der er udsigt til hård frost og/eller frost i en længere periode. hvis man pakker planterne ind lang tid før nødvendigt, kan der være risiko for angreb af svampe, fordi den periode også ofte er fugtig. Dette gælder dog mest for fiberdug og andre mere tætte materialer. Bruger du fyrtoppe kan du fint sætte dem i jorden i god tid..
Visse stedsegrønne planter tager ofte først skade når vi i marts og måske ind i april får en kombination af frost, sol og blæst og vekslen mellem frost og plusgrader, måske endda forholdsvis høje plusgrader. Der er visse små surbundsplanter, der er udsatte for det, og også andre stedsegrønne kan skades i den periode.
Er du kommet for sent ud og frosten allerede er ankommet, så kan du stadig gøre noget. Hvis du vil bruge fyrtoppe til sarte planter men jorden er for frossen er det bedre at lægge toppene ind ved basis af planten og på den måde sikre overlevelsen af den sarte plante. Hvis planten fryser tilbage har den chancen for at skyde igen fra basis af og på den måde mister du kun toppen og ikke hele planten.