Forspiring og MicroLeaf

Forspiring er vejen frem!

I Danmark har er der stor variation mellem årstiderne - vinteren er grå og trist, og det er svært at vente på forårets komme. Forspiring er et kærkomment lyspunkt i en mørk tid -  og konkurrencen i at være først med de nye kartofler, tomater eller sommerblomster kan heller ikke negligeres.Hvis du vil have tidlige planter i din have må du 'snyde' med forholdene - Ved at plante i f.eks. en kølig vindueskarm, skaber du forårsagtige temperaturer, som sammen med det naturlige lys udefra, giver mulighed for tidlig spiring og vækst. Vil du i gang endnu tidligere må du bruge kunstigt lys, da dagslyset i vintertiden ikke er tilstrækkeligt til at snyde planterne.


Chili
Tomat
Basilikum
Græskar
Kartofler
Bønner

Næsten alle sommerblomster - f.eks.
Targetes
ærteblomster
dahlia
petunia
rosenslynge
De rette forhold
Forspiring er hverken kompliceret eller dyrt - her får du vores tips til succes med forspiring:

   Brug en ukrudtsfri og næringsfattig jord.
       Rødderne skal strække sig efter føden - så de blive lange og mange.
       Køb en ny pose så- og priklemuld - så er du sikker på at den er fri for ukrudt og smådyr
       Køb så- og priklejord
   Start køligt og mørkt
       Det lyder måske lidt paradoksalt, når det er foråret vi skal simulere, men 8-12 grader er mere end rigeligt for at kickstarte spiringsprocessen. I starten må den spæde plante gerne strække sig lidt efter lyset, men når den grønne spire bliver ca. 1 cm. lang skal der mere lys til.
   Knolde som kartofler og dahlia behøver ikke jord
       Brug en æggebakke med lidt køkkenrulle i bunden - hold køkkenrullen fugtig og stil knoldene lyst i et køligt rum
   Masser af lys
       Når spiren er i vækst kan den ikke få lys nok i dagtimerne. En udestue eller et opvarmet drivhus giver perfekte forhold, så længe du tager forbehold for perioder med hård frost som kan sænke temperaturen meget.
       Hvis ikke du har adgan til naturligt lys kan du supplere med en vækstlampe. LED lamper med ultraviolet lys er effektive og billige i drift.
       Køb lys og tilbehør
   Hydroponi
       Hydroponisk dyrkning er en alternativ måde at forspire og dyrke på. Her gror planterne i vand, helt uden jord. Fordelen er at sygdomme som udvikler sig i jord, ikke får en chance i et vandreservoir. Desuden kan gødning doseres meget mere nøjagtigt.
       Køb hydroponisk tilbehørHvilke planter?

Når du har besluttet dig for at forspire, skal du vælge dine planter. Grøntsager og sommerblomster er det oplagte valg, da du hurtigt får synlige og målbare resultater. Skal du imponere naboen er en tidlig tomat, kartoffel eller en potte med sommerblomster i april vejen frem.
Her er vores favoritter til vindueskarmen:
Chili
Tomat
Basilikum
Græskar
Kartofler
Bønner

Næsten alle sommerblomster - f.eks.
Targetes
ærteblomster
dahlia
petunia
rosenslynge