Flytning af buske og træer

Flytning af dine buske og træer

Skal du flytte buske og træer, får du det sikreste resultat ved at flytte dem i perioden efterår til forår. I den periode har vi vinteren med frossen jord i en eller flere perioder, hvor det ikke er muligt at grave.

Flytning af Stedsegrønne nålebærende og nåletræer


Stedsegrønne nålebærende, eller blot nåletræer flyttes sikrest i september-oktober og igen i marts-april. Flytning af store nåletræer og for den sags skyld også stedsegrønne bladplanter, som fx Rhododendron og laurbærkirsebær er sikrest fra midt september til midt oktober og fra midt marts til midt april, så de har mulighed for at udvikle nye rødder lige efter flytningen, og dermed hurtigt kan begynde at optage vand, som skal til for, at holde liv i nåle eller blade.

Flytning af løvfældende


Alle løvfældende kan du flytte mens de står uden blade - typisk cirka oktober til marts-april. Igen afbrudt af en periode med frossen jord. Når de løvfældende er i den bladløse periode, er de i hvile, og forbruger ikke vand. Derfor kan de også opbevares over jorden i flere dage. Dog skal rødderne altid holdes fugtige fra opgravning til plantning.

Forbered flytningen af store planter


Vil du flytte store planter, er det godt at forberede flytningen året forinden med en rodstikning. D.v.s. du stikker spaden ned hele vejen rundt om planten, hvorved rødderne der skæres over, og der dannes små nye aktive rødder, som skal følge med når planten flyttes året efter. Derfor skal rodstikningen udføres så tæt på træstammen eller midten af buske, at du er i stand til året efter at flytte den rodklump, der dannes.

Vand planterne når du flytter dem


Husk at vande planterne i forbindelse med flytningen, især på let og sandet jord, som ikke holde ret godt på vandet. Sådanne steder, kan der være behov for ekstra meget vand, også afhængig af hvor fugtig eller tør jorden er, og hvordan vejrudsigten er i tiden lige efter flytning af planten. I løbet af foråret og sommeren efter at en plante er flyttet, kan det være nødvendigt med flere vandinger. Jo større planter, jo mere vand og flere vandinger skal der til.

Rodmassen


Du skal prøve at få så meget rod som muligt med planten til det nye sted. Hvis du graver planten op og der hænger jord fast på rødderne skal du ikke ryste jorden af, der er mange små finrødder inde i jorden som ikke nødvendigvis kan ses med øjet men som hjælper planten med at suge vand og næring op til toppen.
Jo mere rod du får med ved flytningen, jo større chance er der for at planten overlever.
Generelt har planter længere rødder en man lige regner med. Hvis du kigger på et træ i haven som eks. er 4 meter højt. Så vil rødderne gå mindst 4 meter ud til siderne hele vejen rundt om træet og alt efter hvilket slags træ det er også langt ned i jorden. Du kan selvfølgelig ikke få rødderne med 4 meter rundt om hele træet, men det er mere for at give et billede på hvad træet mister når det graves op.

Planteskole planter


De planter vi laver på vores planteskole bliver rodskåret jævnligt så de hurtigt kommer sig efter en flytning. Rodskæring gør at planterne har flere rodspidser til at optage vand og næring. En almindelig rod vil gro som en gren på en træ, langt ud til siden og dele sig efterhånden. Når man rodskærer gør man som når man klipper en hæk, grenene deler sig voldsomt tæt på stammen. På den måde får man en stor koncentration af fin-rødder tæt på planten og etableringen vil ske hurtigere.