Bladlus - Bekæmpelse af bladlus

Bladlus på havens planter


Hvis der er bladlus på diverse planter i haven, kan man se det som et problem for sig selv, og i nogle tilfælde for planterne. Det er nemlig ikke altid, det er et problem for planterne. Er det ikke det, er der tilbage, at afgøre, om det skal være et problem for en selv eller om man kan leve med det.

Bladlus på roser


Problem for en selv er måske så meget sagt, men det ser da ikke kønt ud, hvis fx rosenbladene er krøllede og besat med bladlus, og i de tilfælde kan man komme langt med at spule på planterne med koldt vand fra haveslangen. Spul dog ikke så hårdt, at det ligefrem ødelægger blade og blomster. Endelig er det også sådan at havens småfugle tager mange bladlus, så tager man lidt afslappet på det viser det sig ofte, at bladlus på roser ikke er særlig slemt.
Vil man finde et egentlig middel mod bladlus, er det et af de få gængse sprøjtemidler mod skadedyr, man skal have fat i.

Bladlus på andre planter i haven


som nævnt under bladlus på roser, behøver man sjældent at betragte bladlus som et egentligt problem for planten. Kun hvis det er mindre planter, der er plantet om foråret, og de i løbet af sommeren derefter bliver angrebet af mange bladlus, kan der være grund til at sætte ind, men også der kommer man rigtig langt med en kold vandstråle fra vandslangen.

Bladluseæg


Bladlus føder levende under gennem sommeren, og den behøver ikke en af det andet køn til at føre slægten videre. Den laver kopier af sig selv løbende, derfor kan det meget hurtigt blive et problem for planter, fordi reproduktionen går hurtigt.
Til vinteren laver bladlus æg, som altså kræver befrugtning fra en anden bladlus. Æggene bliver placeret på plantens knop som bliver til det nye blad eller nye skud til næste år. På den måde er bladlusene hurtigt til at etablere sig hvert år.