Beskæring af klematis

Clematis inddeles i tre beskæringsgrupper, der retter sig efter blomstringstidspunkt. Gruppebetegnelsen står ofte på etiketten på planten.


Gruppe 1:


Tidligt blomstrende klematis (april–maj) blomstrer på sidste års skud, og kan beskæres umiddelbart efter blomstringen. Man behøver ikke beskære dem hvert år. Kun hvis de bliver for store, kan de skæres tilbage efter behov. Til denne gruppe hører fx Clematis alpina, C. macropetala, C. montana og Clematis vitalba. Plant dem gerne, så de kan løbe frit op i et træ eller hen over et stakit, hvor de kan dække store flader og arealer.


Gruppe 2:


Alle klematis-hybrider, der blomstrer først på sommeren (maj–juni) kan beskæres, når det er tiltrængt. De er remonterende, hvilket betyder at de blomstrer flere gange på en sæson. Beskæringen kan gøres på forskellige måder fx ved en tilbageskæring straks efter første blomstring. Klematis i denne gruppe kommer ofte med en lidt mere beskeden blomstring hen sidst på sommeren. I gruppe 2 kan man blandt andet finde Clematis´Mme le coultre‘, C. 'The President', C. 'Dr. Ruppel' og Clematis´Nelly Moser‘ + en lang række sorter mere.


Gruppe 3:


Fra juli og resten af sommeren frem blomstrer de klematis, der danner knop på nye skud. De fleste af disse klematis er egentlig meget nemme, fordi de ganske enkelt kan skæres ned til en halv meter over jorden i marts. Det gør vi primært for at de ikke skal blive for store, så blomsterne kommer til at sidde højere og højere år efter år. Det er i gruppe 3, vi finder klematis som fx Clematis x Jackmanii, Clematis viticella og dens mange sorter, samt Clematis tangutica.

Ud over de klatrende klematis, findes få staudeklematis, bl.a. Clematis recta, C. integrifolia og C. heracleifolia
De klippes helt ned til 10-20 cm over jorden hvert år i januar-marts.


Se også vores guide om klematis her.