Jordbær Planter

Ønsker du smagen af dansk sommer i haven, så er du landet på den helt rigtige side. Med jordbær i haven er du garanteret jordbær hele sommeren. Væksten er lav men kraftig og formerer sig flittigt, hvilket betyder at jordbærplanter egner sig rigtig godt som bunddækkeplante mellem stauder og buske. Jordbærplanten får masser af små hvide blomster i hele vækstsæsonen, så planten pynter i haven. Jordbærplanten kan nydes af hele familien og gør det sjovere at opholde sig i haven.
Se beskrivelser af de forskellige jordbærsorter

Jordbær - Lang sæson i have og mave

Danske jordbær er for mange af os lig med sommer og hvor fantastisk kunne det ikke være, at plante jordbær i egen have. Spis dem f.eks. med fløde eller vaniljecreme, eller brug dem i en lækker salat. Tag et kig på vores store udvalg af jordbærplanter og vælg netop den jordbærsort der passer til dig og din have.
Hvilken jordbærsort skal jeg vælge?
Der findes flere forskellige sorter af jordbærplanter men ønsker du et jordbærbed for at spise de lækre jordbær skal du vælge den slags som kaldes “havejordbær”, da disse har store bær med massere af smag. De mange sorter adskiller sig både på størrelse, smag og farve, og det er endda også muligt at få hvide jordbær.

Hos Lundhede har vi mange forskellige jordbærplanter så du kan blive klar til jordbær sæsonen. De mest populære jordbærsorter er Polka, Florence, og Sontana, som du kan læse mere om her.

Polka
Polka jordbær er for dig som ønsker et stort udbytte. Denne sort er fulde af saft og har en skøn smag. Polka jordbær kan sammenlignes med sorten Senga Sengana på smagen og det siges at denne jordbærsort er en af dem som smager bedst.

Florence
Florence er en jordbærplante der modner senere men har tilgengæld store bær med en kraftig smag som egner sig godt til frisk brug eller frysning. Jordbærsorten giver et stort udbytte og er en sund og hårdfør sort som har en kraftig vækst.

Sontana
Sontana jordbær giver store og flotte jordbær og bliver derfor også kaldt “kæmpejordbær”. Denne sort giver et middelstort udbytte og jordbærerne er søde og saftige.

Hvornår planter man jordbær?


I August er jordtemperaturen høj og det er derfor det mest optimale tidspunkt at plante jordbær. Planterne vil gro godt i efteråret og sommeren efter udplantningen vil du få lækre røde og saftige bær.
Det er også muligt at lave dit jordbærbed i april hvor jorden ikke er for kold. Planter du dine jordbærplanter i foråret vil dit bed ikke give det største udbytte det første år.

Hvordan planter jeg jordbær?


Plantning af jordbær er ingen sag - følg disse trin og kom godt fra start.

Sørg for at vælge det rette sted at lave dit jordbærbed. Jordbær bør altid plantes på en åben plads i haven med massere af sol.

Plant dine jordbær med ca. 40 cm mellemrum i rækken og hold en afstand på 1 meter mellem dine rækker af jordbær. Dette gør det også nemmere når jordbærerne skal plukkes.

Jordbær kræver ikke særlig gødning da almindelige havejord indeholder den rette mængde til jordbærplanterne. Hvis du gøder dine jordbær for meget vil det øge mængden af skimlede bær. Vælger du alligevel at anvende gødning, så sørg for at bruge en gødning som er klorfri.

Plant dine jordbærplanter eller jordbær stiklinger med den rette dybde, nemlig så hjerteskuddet er i overfladen af jorden.

Så er det tid til at vande alle jordbærplanterne. Husk dog at du aldrig må vande direkte ned i planternes blomster da det kan resultere i skimlede bær.

Alternativt kan dyrkning af jordbær også foregå i jordbærkrukker på terrassen, hvis man ikke har mulighed for at lave et jordbærbed.

Hvordan plejer jeg mine jordbærplanter?


Ønsker du at passe særligt på dit jordbærbed kan du bruge et fugle- eller jordbærnet til at dække dine planter så fuglene ikke spiser dine bær. Når du har høstet den første omgang jordbær er det tid til at fjerne alle rankeplanterne. Enkelte kan blive stående mellem de ældre planter men rankeplanterne mellem rækkerne bør fjernes.  Ved hvert andet eller tredje høstår bør alle jordbærplanter fjernes og ønsker du et nyt jordbærbed, så find et nyt sted i haven. Hvis du planter den halve mængde efter hvert år opnår du en mere jævn alv.