Beskæring af frugtbuske

Ribs, solbær og stikkelsbær


Ribs, solbær og stikkelsbær beskæres stort set efter samme princip.

Ribs, solbær og stikkelsbær beskæres bedst straks efter bærrene er plukket. Beskæringen består af udtynding. Det vil sige, at de ældste grene klippes af tæt ved jorden. Det giver plads til nye grene, der vokser frem fra det, der står tilbage efter nedskæring.
Fjern ca. 1/3 af grenene ved beskæring. Stikkelsbær har sjældent behov for så kraftig beskæring som ribs og solbær.
Gammel praksis har været at beskære Ribs, solbær og stikkelsbær vinter eller tidligt forår, men som med andre løvfældende buske, har de bedst af sommerbeskæringen. Er planterne blevet alt for store eller har du tænkt dig at fjerne mere end 1/3 af buskens grene, er det stadig bedst at beskære vinter eller tidlig forår. Husk blot, at der ikke kommer frugter på årsskud men kun på 2 årsskud. Det vil sige at hvis du klipper hele busken ned kommer der kun blade og grene det første år og frugterne vil komme året efter.


Brombær


Brombær/taybær/boysenbær beskæres med hensyntagen til deres vækst og frugtsætning.
Brombær/taybær/boysenbær vokser med lange skud, der helst skal bindes op til et hegn, en mur eller andet, der kan støtte og bære de lange skud. Brombær/taybær/boysenbær bærer frugt på grene fra året før. Det vil også sige, at de grene der er bær på et år, ikke bærer mere. Kunsten er så at beskære, så de frugtbærende grene fjernes, samtidig med, at flest mulige nye grene bevares, da de skal give næste års høst. Du skal beskære planten lige efter du har plukket bærerne og å skal du klippe de grene væk som der var bær på. Synes du det er nemmere at plukke bærerne når grene er klippet af, kan du også gøre dette.
Brug et par kraftige handsker og skær de frugtbærende grene af.


Blåbær


Blåbær behøver ikke beskæring, men du kan øge frugtsætningen på ældre planter ved at fjerne gamle grene som ikke længere bærer så meget frugt.


Klik her for at læse om beskæring af Hindbær