Små poser - 1,5 kg.

1,5 kg. læggekartofler svarer ca. til 25-40 kartofler.  Det giver et udbytte på op mod 70 kg. kartofler, alt efter sort og forhold.

Når poserne ikke er større, er det nemt og billigt at prøve sig frem med flere sorter. Vi anbefaler at du sætter en "sikker" sort, f.eks. 'Solist' samt et par nye sorter som du ikke har prøvet før. Prøv f.eks. en af de spændende røde sorter.

Hvis du ønsker at eksperimentere med rigtig mange sorter, kan du besøge vores havecenter, hvor kartoflerne kan købes enkeltvis.


Sættekartofler i sorter

Lang sæson med nye kartofler
Hvem elsker ikke nyopgravede kartofler om sommeren? Forestil dig at kunne grave dine egne kartofler op fra haven og servere dem for dine gæster. Læggekartofler er populære i de danske haver og med vores brede udvalg af kartoffelsorter kan du finde den kartoffelsort du bedst kan lide.
Hvordan kommer du så i gang med at sætte kartofler? Hvornår sætter man kartofler? Hvornår høster man kartofler? Hvor dybt skal kartofler lægges? Du har sikkert mange spørgsmål, læs videre og få mere viden om hvordan du kommer i gang med dyrkning af kartofler.

Hvilken kartoffelsort skal jeg vælge?

Hos Lundhede sælger vi et bredt udvalg af læggekartofler så du kan dyrke dine egne kartofler hvad end det skal være økologiske læggekartofler eller ej. Vi sælger bl.a. de populære kartoffelsorter Solist, Hamlet, Asparges, Sava, Exquisa og samt d røde kartofler Lily Rose og mange flere.
Kartoffelplanter adskiller sig på bl.a. på smag, udbytte og og spiretid så her giver vi dig et overblik over de 4 mest populære kartoffelsorter.

Solist er en meget tidlig kartoffelsort som er fast, har tynd skræl og meget smagfuld. Denne sort er for dig der er i god tid, da den bør forspires grundet en lang spirehvile.

Hamlet er også en af de tidlige kartoffelsorter som giver et stort udbyttet med mange ensartede knolde og kan anvendes langt hen på sæsonen.

Asparges kartofler er en middeltidlig kartoffel som er kendetegnet ved dens langovale og uens former. Den har et lavere udbytte end andre sorter og er særlig modtagelig overfor skimmel.  

Sava kartofler er Danmarks største spisekartoffel. Den er middeltidlig med et stort udbytte samt meget fin spisekvalitet. Høj resistens mod knoldskimmel.

Dyrkningsvejledning

Ved kartoffeldyrkning af de meget tidlige sorter anbefales det at dække jorden med plast da dette giver en hurtigere opvarmning. Vi anbefaler desuden også at sætte kartoflerne med 60 cm mellemrum samt 35 cm afstand i rækkerne.

Forspiring af kartofler
Først og fremmest er det vigtigt at kartoflerne får en god start og gror med det samme de sættes i jorden og derfor skal du forspire dine kartofler. Dette kan gøres ved at lægge kartoflerne i kasser eller æggebakker. Placér kartoflerne lyst og lunt indtil de har 1 cm lange spirer, der går ca. 3-4 uger. Dine kartofler er nu klar til at blive sat i jorden.

Klargøring af jord
Det bedste resultat opnås ved at anvende løs jord som derefter gødes med naturgødning. Anvend ca. 10 kg. Gødning pr. 100 m2. Strø gødningen og arbejd den derefter i jorden med en kultivator.
Kartofler kan dyrkes i al slags jord og hvis jorden får gode mængder af kompost og særligt kvælstof og kalium skal være til rådighed.
TIP: Sæt ikke kartofler i det samme jord år efter år.

Lægning og pasning
Rækkerne laves ca. 6-8 cm dybe og kartoflerne placeres med en afstand på ca. 25 cm. Så er det tid til at hyppe kartoflerne så de er dækket af ca. 15 cm jord.
OBS: Tidspunktet for høst afhænger af om du har valgt en tidlig eller sen kartoffelsort.

Opbevaring af kartofler
Når kartoflerne har lagt i jorden i ca. 1 måned og toppen er klippet af, er de modne og kan opbevares i længere tid. Grav derfor ikke flere kartofler op af jorden end dem der spises samme dag. Opgrav altid kartoflerne i tørt vejr og opbevar dem tørt, køligt og mørkt.