Plantning af hæk, læ og andre barrodsplanter


Oftest barrodede


Hæk- og læplanter er oftest barrodede og har dermed bedst af at blive plantet indenfor 1-2 dage efter modtagelse. Men de kan godt stå lidt længere, hvis de opbevares i en sort plastiksæk et køligt og frostfrit sted. Ønsker du at opbevare dem længere, er det absolut bedst at grave en rende i jorden, som skal være så dyb, at jorden går ca. 5 cm. op over rodhalsen. Barrods hækplanter leveres i bundter med fx 10 eller 25 planter pr. bundt. Båndene omkring bundterne løsnes og planterne sættes i renden, rødderne dækkes med jord, trædes let til så jorden slutter tæt omkring planterne, og der gennemvandes. Rødderne må ikke udsættes for sollys eller udtørring.

Da hæk- og læplanter som nævnt oftest er barrodede, plantes de i perioden medio oktober til ultimo april. I denne periode kan vi skaffe et bredt sortiment i hækplanter. Bøg kan først plantes fra primo november. Stedsegrønne hækplanter (taks, thuja, buksbom m.fl.) bør plantes i april-maj eller i september-oktober, mens jorden er lun.

Hækplanter


Hækplanter findes til mange forskellige formål og i mange variationer. Nogle sorter er løvfældende, andre stedsegrønne, nogle sorter egner sig mest som høje hække og andre som lave, og endelig er der sorter, der kræver klipning, hvor andre er mest velegnede som uklippede.

Klippde hække


Planter til klippede hække er oftest: Bøg, avnbøg og liguster. Andre egnede arter er: Hvidtjørn, naur, glansdværgmispel, m.fl.

Uklippede og fritvoksende hække


Planter til uklippede/fritvoksende hække, kan være: Spiræa, surbær, bærmispel (Amelanchier spicata), berberis, glansdværgmispel og dværgmispel (Cotoneaster divaricatus og C. dielsianus). Flere andre prydbuske kan også anvendes til fritvoksende hække. Se mere på siden med hæk- og læplanter lige her.

Mens du planter, må planterødderne heller ikke tørre ud. Det er der særlig risiko for en solskinsdag, så tag kun få planter frem fra emballage ad gangen.

Se også:


Vejledning om hækplantning
Vejledning om færdighæk
Vejleding om herkuleshæk  
Nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få gode råd og tilbud.