Græsser

Græsserne i netbutikken står under deres latinske navn. Hvis du ikke kender det latinske navn, kan du søge på dansk navn i søgefeltet.
Der findes mange for skellige arter af græsser fra de højeste elefantgræsser til de laveste bjørnegræsser. Nogle sætter blomster aks,  andre har forskellige løvfarver og nogle er stedsegrønne.

Læs om Græsser

Græsser, elefantgræs eller prydgræsser?

Kært barn har mange navne, mens ens for dem begge er at det kan give din have et minimalistisk udtryk eller du kan forvandle det til et vildt paradis, da det kan bidrage til en lethed og tropisk fornemmelse der kan medvirke til at give højde i haven. Nogle græsser er lave andre er høje. Nogle er vintergrønne andre er løvfældende.

Om sommeren og langt ud på vinteren er græsser smukke. Det tager dog lidt lang tid om at vågne om foråret, og derfor kan man på fordel sætte forårsløg og allium sammen med prydgræsser, da disse er ved at være afblomstret, når græsserne er ved at være rigtig godt i gang igen. Vi anbefaler også, hvis du har et staudebed at tilføje græsserne til dette, da det kan være med til at give bedet højde, uden at det kommer til at virke for kompakt.  

En af fordelene ved at etablere græsser i ens have er, at de har brug for minimalt pleje og derudover bliver de meget sjældent angrebet af sygdomme og skadedyr.
Hos Lundhede forsøger vi at anskaffe så mange danskproducerede græsser som muligt. Da de der er produceret i Danmark, passer bedst til det danske klima.

Plantning af græsser


Inden du begynder at plante græsser i din have, er det vigtigt at vælge planter der trives bedst med de vækstbetingelser, din have har at byde på. Der findes græsser der er elsker solen og nogle der er skyggetålende der har de bedste betingelser i dine skyggefulde omgivelser i haven.
Derefter skal du sørger for at fjerne alt ukrudt inden du begynder at plante, da det vil være betydeligt lettere for dig end at luge mellem de nyplantede græsser. Husk at løsne jorden og arbejd den godt igennem før plantningen, da dette giver vand letter at komme ned til rødderne.

Græsser kan plantes næsten hele året, dog ikke når jorden er frossen eller meget våd, eller når sommeren byder på hedebølge. Et godt tip er at tænke på helheden når du planter græsser. Plant de højeste græsser i baggrund og de laveste forrest, dette giver det mest æstetiske udseende til din have. Et tæt dække af græsser holder ukrudt i ave. Du opnår et tæt dække ved at følge anvisningerne for antal planter pr. kvadratmeter. Men husk græsser kan ikke kvæle flerårigt ukrudt, det skal fjernes før plantning.

Når du har fået plantet græsserne skal de vandes umiddelbart efter plantning, så der hurtigt kommer gang i væksten af rødderne. I de første uger efter plantning vandes grundigt med mellemrum, så planterne ikke tørrer ud. Når rødderne har fået fat for alvor, er vanding sjældent nødvendig. Der må ikke gødes umiddelbart efter plantning, græsserne skal have lov til at komme i gang med væksten, før der gødes, ellers kan man svide rødderne og planterne vil visne. Indtil græsserne vokser sammen og danner et tæt plantedække, skal spirende ukrudt mellem planterne fjernes.
En veletableret beplantning af græsser passer stort set sig selv, planterne skal blot klippes ned hvert forår i april-maj. Klip blot de visne dele af og din græs vil komme pænt tilbage. De må endelig ikke klippes ned om efteråret, så kan der trænge vand ned og græsset kan fryse eller rådne væk. Vær opmærksom på at græsser der er stedsegrønne, skal du dog ikke klippe ned, de passer næsten helt sig selv.

Elefantgræs


Nogle omtaler græsser som elefantgræs, hvilket ikke er så underligt, da det er en de mest kendte sorter af græsser. Elefantgræs kan fås i flere forskellige arter nogle bliver kun 40 cm høje og andre sorter kan blive 3 meter høje, men hvorom alting er er elefantgræs meget iøjnefaldende på grund af sine flotte, lange og brede blade. De fleste får også nogle flotte akser, og er kønne at kigge på langt ind på vinteren.

Hos Lundhede har vi et stort udvalg af forskellige græsser der er så skønne og nemme at vedligeholde, at de burde stå i enhver have.