Bregner

Bregnerne i netbutikken står under deres latinske navn. Hvis du ikke kender det latinske navn, kan du søge på dansk navn i søgefeltet.
De fleste bregner vil helst gro i halvskygge til skygge, men enkelte kan dog tåle en del sol f.eks.  Polystichum setiferum 'Proliferum' - Mosbregne.

Tilføj lidt vildskab i din have med bregner

Gå gennem næsten ethvert naturligt område, der er skyggefuld og fugtigt, og du med stor sandsynlighed se bregner vokse op. De danner tæpper på jorden i skove og sumpede områder. De samles omkring kilder af vand, laver kaskade over klippeagtige udsmykninger og pynter på gamle stenmure.

De kan pynte i de fleste have, da de er nogle meget yndefuld stauder, der har meget at byde på. De er lette at få til at vokse, har en lang levetid og kræver så tæt som på ingen pleje. Desuden findes de i en lang række farver, former og størrelser, som om dette ikke var nok, er en anden fordel at det sjældent at der går sygdom i planten eller bliver angrebet af skadedyr.
Bregner er en af jordens ældste planter, og dette kan være en af grundene til at de er så tiltalende. Bregner har en vildskab over sig, der får dem til at se utæmmet ud, denne naturlighed bidrager også til at de sjældent ser ud til at have været plantet af en gartner.

Brugen af bregner i din have


Bregner er en fremragende tilføjelse til enhver have der er lyssky. Du kan bruge dem som eksemplar planter eller til baggrunds plantninger. Der er desuden også godt ledsagere til andre skyggeplanter såsom planterne hosta, astilbes og decentras.

Hvis din have er fyldt af skygge, kan det være udfordrende at vedligeholde en flot græsplæne. Hvorfor ikke overveje at udskifte de mest vansklige områder med bregner? Når de først er blevet plantet, er de en fremragende jorddækning og kræver meget mindre opmærksomhed end græs.

Hovedreglen er at bregner foretrækker fugtigt jord, så de er et naturligt valg til kantning af et vandløb eller en dam. Har du et fugtigt område i haven? Kan du overveje at plante bregner der sammen med andre fugtelskende stauder, så som Monarda, også kaldt for hestemynte, der kommer i flere forskellige farver såsom rød, hvid og lilla.

Hvor kan du plante bregner?


Bregner foretrækker en let fugtig jord, og gerne et sted hvor der er halv til hel skygge. Der findes mange forskellige slags af bregner, så derfor skal du være opmærksom på, at der også er nogle bregner der kan leve i solen. Denne forskellighed betyder da også at jorden den plantes ønskes forskellige alt efter sorten af bregnerne. Nogle passer bedst til en sur jord mens andre trives i en jordbund der er kalkholdig. Nogle bregner trives bedst i et fugtigt område, og nogle kan endda leve i vand. Der findes da også de bregner, som har det bedst med mere tørt jord.

Bregner kan variere kraftigt i størrelsen, da nogle kun bliver mellem 10 til 15 centimeter, og andre kan nå en højde på 2 meter. Bregnernes blade varierer også kraftigt, og nogle vil være stedsegrønne, der sørger for at din have forbliver grøn hele året og andre vil enten være delvist stedsegrønne eller visne helt væk om vinteren og komme igen til foråret.

Hvilken bregne skal jeg vælge?


Der er mange bregner at vælge imellem, og hver har sin egen specielle karakter. Herunder har vi udvalgt fem typer der er værd at overveje:

Kongebregnen, også kaldet for osmunda regalis, er en høj bregne der typisk vokser i klumper, der kan blive 2-3 meter i højden. Den har de bedste vilkår i fugtige områder, og i kanterne af vandløb, og trives bedst i delvis skygge, men er let tilpasselig. Den bliver om efteråret oftest gul til brun.

Almindelig kurvebregne, kendes også under navnet Matteuccia struthiopteris. Denne plante har lange fjedrende blade, der giver den et elegant udseende. Den kan let blive mellem 90-180 centimeter høj og bred. Den har de bedste vilkår når den er plantet i delvist til hel skygge, og er dyrket i meget fugtigt jord. Denne plante er et rigtig godt valg hvis du ønsker et luftig og elegant udtryk i din have.

Mangeløv, eller Dryopteris filix-mas, er en bregne du vil kunne se i mange danske skove. Den trives i halvskygge og i en lidt fugtig skovjord. Mangeløv er ikke kun en sjov plante at se på, den kan give et flot og anderledes bunddække i din have. Som en enkeltstående plante ser den utrolig flot ud med sine tragtformede rosetter. Planten kan blive mellem en halv til en hel meter og er en særdeles hårdfør plante.

Fjerbregne er en virkelig dekorativ bregne, og går under det latinske navn Athyrium niponicum. Dette er en af de nemmeste og mest hårdføre bregner. Denne plante sig klarer sig godt i fugtigt jord. Den blade er mørkegrønne i farven og er fantastisk til kantning af skygge grænser. Denne plante blive mellem 30 til 60 centimeter høj.

Trædebregne, også kendt som Leptinella, er den mindste af alle de udvalgte vi har med. Den bliver kun 3 til 5 centimer høj. Den er specielt velegnet til bunddække og tåler let færdsel. Det er en snigende flerårig bunddækning. Bladene er fjedrende med farver der spænder fra grågrøn til lysegrøn med flere forskellige nuancer. Denne plante er stedsegrøn og vokser særdeles godt i skyggen eller i solen.