Asparges

Ønsker du dit eget aspargesbed, så kan du finde forskellige sorter af aspargesplanter  her. Du kan købe både grønne og hvide  asparges. Se Vejledning Asparges her.
Har du spørgsmål vedr. asparges planter, er du mere end velkommen til at kontakte os på mail og telefon.

Sprøde asparges fra egen have

Forestil dig at kunne plukke helt friske asparges fra din egen have. Det kan du nemt, det kræver dog bare lidt tålmodighed i starten. Asparges skal have ro til at vokse de første 2 år hvor de derefter kan høstes. Planten vil dog komme igen i op til 25 år, og så er ventetiden pludselig det hele værd.

I naturen vokser asparges på skrænter nær kysterne i den østlige del af Danmark hvor planten kan vokse sig til omkring 60 - 100 cm høj. Asparges er flerårig og når først den har fundet sig tilrette i din køkkenhave kommer den igen hvert år. Asparges trives bedst i en jord med et højt indhold af kalk og med en ph-værdi på omkring 7 - 7,5. Tilfør derfor jævnligt kalk i efteråret. Asparges planterne gødes i juni, efter høsten er slut og nu skal planterne have ro indtil næste år. De fleste er glade når det er aspargessæson, da asparges oftest en sommerklassiker når der skal grilles, hvor mange får grillede asparges med bacon og lækre salater med asparges.

Skal jeg vælge hvide eller grønne asparges?


Hvide og grønne asparges er faktisk det samme. Forskellen ligger i hvordan man dyrker dem. Ønsker du grønne asparges skal du lade skud komme op til jordoverfladen så de får sol. Vil du derimod have hvide asparges skal du sørge for at skuddene bliver under jorden, så de ikke får sollys.

Hvornår kan jeg høste mine asparges?


Der kan gå et stykke tid før dine asparges er helt klar til at blive høstet. Høst dine asparges når de har nået en længde på omkring 20 cm. Du høster dine asparges ved at knække dem af nede ved jorden.
Er dine asparges tyndere end en blyant bør du stoppe med at høste og give dem fred og ro så de er klar til forårets vækstperiode. Når det er tid til at høste asparges bør du cirka kunne høste hver anden dag. Vær opmærksom på, ikke at høste de asparges som har fået løv da de er meget seje og ikke egner sig til at spises. Længden på høstperioden afhænger af alderen på aspargesplanten. Hos de unge planter er sæsonen ca. 2 - 3 uger hvor de planter som har etableret sig godt kan give en høstperiode på helt op til 8 uger.  Efter høstperioden kan planterne skæres ned og skær så stilkene så de er ca. 5 cm høje.

Gode råd til dyrkning af asparges


- Sørg for at jorden er løs og fri for ukrudt som f.eks. skvalderkål og brændenælder.

- Vil du have den bedste start er det vigtigt at jorden har en pH-værdi på omkring 7 - 7,5. For at opnå dette er det nødvendigt at tilføre kalk til jorden.

- Plant dine asparges i starten af foråret, så er den nemmere at arbejde med.

- Asparges plantes ofte direkte i jorden men bruger du et højbed kan du selv styre jordens kvalitet.

- Sørg for at jorden er fugtig men IKKE våd. Dine asparges kan ikke lide at rødderne drukner i vand.

- Læg dine asparges med toppen opad og dæk dem til med jord og vand herefter grundigt.

- Vær tålmodig og lad dine asparges være i det første års tid, så de får godt fat.

- Vand godt i tørre perioder af det første år, selvom asparges normalt ikke kræver store mængder vand.

- Giv dine asparges planter gødning (kompost eller hønsemøg) i starten af maj og jorddække sidst i juni.